пʼятниця, 30 серпня 2024 р.

Повернення до школи після втрати

 Міжнародна асоціація психологів по роботі з горем та тяжкою втратою

Повернення до школи після втрати.
Коли дитина переживає втрату близької людини, важкі хвилі болю й горя ніби накривають її з головою. Хвиля горя, до якого ти не був готовий. Хвиля болю, з яким не знаєш, що робити. Хвилі болісних емоцій, які не дають усвідомити, що сталося.
Повернення до звичного соціального оточення може позитивно вплинути на процес переживання горя та втрати. Отже, напередодні початку нового навчального року варто делікатно обговорити з дитиною її повернення до школи, друзів та вчителів та мотивувати її, спираючись на наступні позитивні аспекти:
✧ Постійна зайнятість та щоденні шкільні справи допоможуть дитині хоча б частково відволіктися від болісних переживань, пов'язаних з втратою.
✧ Розклад шкільних уроків та сталий розпорядок дня допоможе повернути відчуття контролю над власним життям.
✧ Щасливі та радісні люди навколо можуть зарядити дитину своїм позитивним настроєм, і з часом в колі друзів вона знов почне посміхатися.
✧ Нова інформація не зменшить горе дитини, не витіснить гірки та болісні думки про смерть рідної людини, але поступово в її думках буде не тільки горе.
При цьому, повернення дитини до школи може мати й певні негативні аспекти та спровокувати деякі труднощі, незручності та неприємні відчуття й емоції:
✦ Переживання горя та втрати впливає на процес сприйняття інформації та швидкість її обробки, тож динамічні зміни навколо можуть викликати в дитини дискомфорт.
✦ Оскільки півроку – мінімальний строк, протягом якого мозок знову вчиться працювати так само, як до втрати, в дитини можуть виникати труднощі з навчанням.
✦ Галасливе й гамірне середовище час від часу викликатиме в дитини бажання усамітнитись та побути в тиші, що досить важко реалізувати у приміщенні школи.
✦ Дитина може зіштовхнутися з незручними питаннями або ігноруванням втрати та розмов про неї, підтримка не завжди буде такою, якої потребує дитина, через те, що не всі розуміють, якою вона має бути.
Обговоріть з дитиною плюси й мінуси її повернення до школи й навчання. Вислухайте, заспокойте і будьте поруч з нею на її шляху крізь горе.

Немає коментарів:

Дописати коментар