понеділок, 12 серпня 2024 р.

Мінна безпека для дітей

 Хоч це і не критично важливо саме для нашого населеного пункту, але краще мати уявлення

Мінна безпека для дітей. Хороші і погані новини. Корисні посилання. Це великий, але, сподіваюсь, корисний матеріал. Я в ньому зібрала концентровану інформацію. Нещодавно в нашому районі і в кількох районах Києва знайшли боєприпаси. Тема мінної просвіти для дітей дуже актуальна. Я хочу розповісти про очевидні та неочевидні знання та дії.
Взагалі ми вчимо дітей 4 компонентам:
🌲 1. Як розпізнати вибухонебезпечні предмети, який вигляд вони мають. (і тут ми показуємо картинки та фото, розповідаємо про те, що вороги спеціально обирають найнепомітніші кольори.
Нам обов’язково потрібно пам'ятати – не купувати іграшкові гранати та міни, не друкувати на 3Д принтерах муляжі (іноді їх використовують в школах). Це, насправді дуже шкодить, бо діти отримують досвід, що доторкнутись до небезпечного предмета можна. І краще показати міну на фото чи відео, щоб дитина побачила справжній вигляд, бо може очікувати того, що вже знає по вигляду муляжа).
Ми можемо залучити дитину до міркувань – з яких матеріалів можу бути зроблено ВНП (метал, що виблискує на сонці, пластик – який складно розрізнити на тлі трави)
🌲 2. Ми показуємо, де саме вони можуть знаходитись (зараз можуть будь -де, але звертаємо особливу увагу на зони, де велись бої). Насправді, після ракетних обстрілів та використовування ворогом касетних боєприпасів – п’ята частина боєприпасів не вибухає по приземленню. А може здетонувати будь-коли. Ми маємо слідкувати за інформацією ДСНС. Нещодавно після обстрілів ми показували дітям, як можуть вони виглядати, заходили в нашому районі.
🌲 3. як позначені небезпечні ділянки
🌲4. алгоритм дій, якщо побачили вибухо-небезпечний предмет
Нещодавно UNICEF Ukraine та агенція Рейтинг лаб Marianna Tkalych робила масштабне опитування –тестування 25. 500 т людей з різних регіонів України. Це перше опитування такого масштабу. Опитували Дітей 10-17 років та батьків. І у нас є вимірювання – точні знання, як сприймають інформацію про замінування та мінну просвіту люди різних регіонів, що насправді знають діти, якими каналами інформації вони користуються і від кого вони з довірою сприймають інформацію. Навіть, яким вони бачать ідеальний урок з мінної просвіти. Це дослідження охоплює всю Україну, окрім тимчасово окупованих територій
В опитуванні було кілька фокусів – блок знань і блок поведінки. І аналіз того, хто з дітей більш схильний до ризикованої поведінки
Хороша новина: Близько 80% дітей змогли ідентифікувати потенційно небезпечні та вибухонебезпечні предмети. (насправді – це величезний внесок всіх, хто займається мінною просвітою. Уявіть, скільки було потрібно зусиль, щоб діти, що взагалі чинять супротив таким знанням, продемонстрували обізнаність)
Погана новина - Близько половини опитаних дітей мають середній (40%) або високий (13%) ризик небезпечної поведінки. Тобто вони при обізнаності та інформованості – можуть свідомо наражатись на небезпеку.
Найчастіше це хлопці старшого віку, діти з малозабезпечених сімей, які мешкають у селах та малих містах.
Діти із «забруднених» районів показали значно кращі результати тестування, ніж їхні ровесники з «незабруднених».
Діти із західних областей показали найгірші результати як у знаннях, так і в поведінці.
🌲 Постійне питання, хто має навчати дітей – батьки, вихователі – вчителі, спеціалісти ДСНС, Нацполіція. Дослідження показало, що всі разом, але є особливості «авторитетності» в кожному віці – для дітей дошкільного віку – це батьки, мультфільми, книги, комікси. Спеціалісти ДСНС та нацполіції можуть бути разом з тими дорослими, які сприймаються безпечно.
Під час тестування діти, які отримували інформацію про мінну небезпеку з мультфільмів і коміксів, показали одні з найкращих результатів. Це цікаво та ефективно. І пес Патрон – прекрасний безпечний провідник.
Для дітей шкільного віку – батьки – вчителі і спеціалісти ДСНС та нацполіції – тут вже потрібні «люди в формі», яким є довіра. Але для молодших школярів важлива присутність вчителя.
Для підлітків – спеціалісти ДСНС та нацполіції, батьки, вчителі. Вони більше довіряюють тим, хто має виключну експертність в темі. Сама можливість поставити військовому запитання й послухати про його досвід зацікавлює дітей.
А ще є нові прекрасні інструменти -«Світ прекрасний, світ без меж, але дивись, куди ідеш» - ТНМК зробив прекрасну пісню кліп разом з Фонд Східна Європа і художником Alexander Koreshkov – там прекрасна комунікація для підлітків
🌲 В результатах опитування було те, що ми маємо обов’язково врахувати в мінній просвіті
Ця тема для мене стала неочікуваною. В питанні - Якщо поруч хтось постраждав від гранати, які дії правильні?
- 44% дітей і майже 60% батьків дали неправильні відповіді. У нас в цьому випадку спрацьовує альтруїстична поведінка. Більшість відповідей було про те, що «потрібно бігти на допомогу». Але саме в цьому випадку правильна відповідь:
Коли хтось постраждав: відійти тією ж дорогою, телефонувати 101 Міни та вибухонебезпечні предмети рідко бувають розміщені поодинці. Поруч можуть бути ще міни
- 33% дітей і майже 60% батьків дали неправильні відповіді на запитання про єдиний номер телефону, на який слід повідомити про помічений небезпечний предмет (обирали між 101, 102 та 104).
Діти та дорослі мають знати телефон 101 (телефони 102 та 112 вірні, але щоб в стресовій ситуації дорослі та діти не заплутались, був введений єдиний номер – 101)
- З усіх попереджувальних знаків діти найгірше розпізнають червоно-білу стрічку. І нам потрібно показати, як виглядають знаки попередження про небезпеку.
-
А ще в дослідженні була важлива тема, на яку я звернула увагу – наскільки батьки впевнені в тому, що діти їх попереджають, куди йдуть
Цитата з висновків дослідження: «Більшість батьків переконана, що їхні діти завжди повідомляють їм, куди йдуть гуляти. Однак відповіді дітей свідчать про інше. Попри те що абсолютна більшість батьків (95%) вважає, що їхня дитина завжди повідомляє, куди вона йде гуляти, реально повідомлять батькам лише близько 70% дітей, а серед дітей з високим ризиком небезпечної поведінки – лише половина».
Закономірно, що найменш безпечну поведінку демонструють діти, які не мали навчання в школі і яким батьки не розповідали про правила мінної безпеки.
☀️
Коли ми займаємося з дітьми мінною просвітою:
Ми забираємо всі іграшки, які виглядають, як ВНП – ми формуємо відчуття – жодний контакт та доторк до цих предметів небезпечний. Коли Юнісеф працювали над створенням матеріалів з мінної просвіти – ми слідкували за тим, щоб в розмальовках, квестах не було жодного завдання, де б діти навіть олівцем торкались небезпечним предметів.
Ми показуємо картинки та фото, не зосереджуємося на тому, щоб діти знали точні назви. Коли показуємо картинку, якщо дитина намагається торкнутись самого зображення вибухонебезпечного предмету– ми привчаємо її навіть в цьому випадку – НІ, не чіпай.
Ми розповідаємо про те, що у ВНП може бути різний розмір, матеріал, вони можуть бути сховані в іграшках, навіть в гудзиках та ліхтариках – ми привчаємо, як колись привчали до правил гігієни – ніколи нічого не підіймаємо на вулиці!
Слоган, який поширює Юнісеф та ДСНС «не підходь, не чіпай, 101 повідомляй» - його варто вивчити разом з дітьми. Навіть це вже величезний внесок в безпеку.
Коли Юнісеф з Маріаною Ткаліч та Наталією Губа працювали над створенням питань для тесту, разом вивчали статистику ДСНС – я була шокована. Ви не уявляєте, яка кількість постраждалих – від того, що дорослі приносили снаряд додому і намагались розрізати пилкою, чи кинули в вогнище. Приносили додому, щоб показати дітям.
Мені досі моторошно пригадувати цю частину роботи.
Матеріали з мінної просвіти можна завантажити тут:
Онлайн курс з мінної просвіти: (батьки можуть обрати версію для освітян): https://bezpeka.info/
Результати дослідження Юнісеф та Соціалогічної групи Рейтинг тут: https://www.unicef.org/.../study-mine-safety...
Усі матеріали з мінної безпеки до завантаження тут: https://spilnoteka.org/catalog/
Дякую Tetiana Kazanzhy Tanya Korol Світлана Кісільова Anna Sukhodolska та всій команді Юнісеф за весь ваш внесок в цю тему і турботу про дітей.
Обіймаю, Родино ❤️ як хочу для всіх безпеки. Обіймаю, як хочу Перемоги!



Немає коментарів:

Дописати коментар