середа, 28 серпня 2024 р.

Як розвинути життєстійкість (резильєнтність)

 ЯРМІЗ Центр реадаптації та реабілітації

❓ЯК РОЗВИНУТИ РЕЗИЛЬЄНТНІСТЬ❓
Резильєнтність або життєстійкість, чи життєва гнучкість – це наша здатність впоратися зі складними життєвими обставинами та відновлюватися після них.
Її порівнюють з гумовим м'ячиком, який відбивається від підлоги – відновлює свою форму та продовжує «стрибати».
🟢 Резильєнтність вміщує у себе основні елементи:
🔸 розуміння своїх цінностей та сенсів;
🔸 доброзичливе ставлення до себе та інших;
🔸 ефективне та конструктивне мислення;
🔸 здатність реалістично планувати та вирішувати проблеми;
🔸 розвиток навичок спілкування;
🔸 плекання добрих, підтримуючих стосунків.
🟢 Як розвинути резильєнтність в умовах війни?
🔸 Якщо ви почуваєтеся заручником (заручницею) ситуації, спробуйте поглянути на неї під іншим кутом. Наприклад, що би ви порадили найближчій подрузі (або другу), якби її (його) спіткали такі ж негаразди? Що сказала би про ситуацію мудра відома особа (ви можете уявити, ніби радитеся з Ейнштейном, Далай-ламою або ж будь-якою іншою авторитетною для вас людиною).
🔸 Пам'ятайте, що ви можете контролювати лише свої реакції та дії. І ви можете змінити те, що можете контролювати. Нам не під силу керувати минулим, передбачати майбутнє або ж примушувати інших людей бути такими, як нам хочеться. Тож немає сенсу тривожитися з приводу цього. Варто зосередитися саме на тому, на що ми маємо вплив.
🔸 Починайте з маленьких кроків. Зараз, у важкі часи повномасштабної війни, виклики, які кидає нам життя, можуть здаватися занадто грандіозними. Відчуття безпорадності може затягти у прірву відчаю. Можна подумати, що ця ноша непідйомна для нас. Але не потрібно кидатися на всю проблему одразу. Інколи набратися рішучості допомагають зовсім прості дії: вмитися холодною водою, заправити ліжко, навести лад на робочому столі або на кухні, скласти письмовий план дій і таке інше.
🔸 Ви не повинні долати труднощі самотужки. Бажання бути одноосібним героєм, який все «вивіз» на своїх плечах, часто диктує нам наше невгамовне его. Але подивіться будь-який епос, дитячу казку або культовий фільм – у кожного героя є команда підтримки. Формуйте свою команду, налагоджуйте зв'язки, зближуйтеся, звертайтеся за допомогою, адже ви заслуговуєте на неї завжди.
✍️ Матеріал підготовлено в рамках проєкту «Стійка родина – сильна країна».

Немає коментарів:

Дописати коментар