пʼятниця, 23 серпня 2024 р.

Важливість тактильного досвіду для дитини

 Центр практичної нейропсихології - Одеса

Часто батьки не дають дітям свободу в отриманні тактильного досвіду:
- доторкнутися до землі
- босоніж ходити по траві/камінню/піску
- допомогти мамі на кухні, паралельно забруднившись у борошні або іншому продукті
- забороняють їсти руками
- довго годують із ложки (адже інакше дитина забруднить усю кухню і це доведеться прибирати!!!)
АЛЕ! Ви навіть не уявляєте наскільки це ВАЖЛИВО для дитини! Як важливо забруднитися, "насенсоритися", насититися тактильно!
Тактильна сенсорна система, як і інші сенсорні системи (пропріоцептивна, зорова та вестибулярна) передає в головний мозок інформацію, де знаходиться наше тіло і всі його частини окремо в просторі.
Це потрібно для того, щоб ми ВІДЧУВАЛИ СЕБЕ. Тому що чим краще ми себе відчуваємо, тим нам легше рухатися по життю, приймати рішення тощо. А коли є порушення тактильної системи (дисбаланс) - все починає ніби "гальмувати".
Крім цього, тактильна система відіграє важливу роль в орієнтації людини в навколишньому середовищі. Наприклад, у людей з порушенням зору/слуху дотик бере на себе функцію орієнтування, і дає змогу уникнути впливу шкідливих чинників.
Якщо говорити інакше, то тактильна система бере на себе функцію домінування і намагається замінити (компенсувати) те, що порушено.
Крім цього, тактильна система відіграє важливу роль в орієнтації людини в навколишньому середовищі. Наприклад, у людей з порушенням зору/слуху дотик бере на себе функцію орієнтування, і дає змогу уникнути впливу шкідливих факторів.Якщо говорити інакше, то тактильна система бере на себе функцію домінування і намагається замінити (компенсувати) те, що порушено.⠀Що відбувається, коли тактильна система дає збій або ж просто не отримала достатньо сенсорного досвіду?
Така дитина буде невпевненою в собі, проявлятиме обмеженість у виборі занять та ігор. Їй важко буде перебувати в нових місцях, особливо в польових умовах (море, похід, ліс).У їжі проявлятиметься вибірковість, а новий одяг викликатиме дискомфорт.
І важливо розуміти, що в ситуації сенсорного голоду (у нашому випадку тактильного) - мозок дитини буде сфокусований насамперед на тому, щоб її ЗАДОВІЛЬНИТИ, а не на те, щоб дитина повноцінно розвивалася за віком.
В умовах збідненого сенсорного середовища (постійних заборон, обмежень та відмов дитині в отриманні тактильного досвіду) - фізичний та когнітивний розвиток дитини відбуватиметься повільніше, а, можливо, і з затримкою.⠀Що більше в дитини сенсорного досвіду, то їй легше сприймати нову інформацію та адаптуватися до різноманітних життєвих ситуацій.
Дитина з більшим бажанням їстиме, не боячись забруднитися, і легко прийматиме новий одяг із різних матеріалів.

Немає коментарів:

Дописати коментар