вівторок, 6 серпня 2024 р.

Дитина стала плаксивою

 Центр практичної нейропсихології - Одеса

Дитина стала плаксивою: ледь що кидається в сльози, скиглить, вередує. Про що свідчить така зміна і що робити? Найчастіше плаксивість і посилення емоційної лабільності відбувається з причин фізіологічних: нервова система не справляється з навантаженням, і надмірна напруга скидається через сльози та істерики.
На що найсильніше реагують діти:
😴 Нестача сну
Навіть 1 година дефіциту знижує якість життя: дитина стає легкозбудливою, гірше справляється з навантаженнями, падає здатність до самоконтролю. Фахівці зі сну відзначають, що за останні роки діти стали менше спати порівняно з попередніми поколіннями на півтори-дві години, і це дійсно багато.
🤧 Інтоксикація
Будь-яке захворювання, навіть звичайна застуда змінюють поведінку дитини. Досвідчені батьки знають: навіть до того, як стовпчик термометра поповзе вгору, можна розпізнати початок хвороби за специфічною примхливістю дитини. Зміни в поведінці можуть зберігатися до двох тижнів після хвороби.
😖 Перевтома
Може бути як ситуативним - гості, похід у цирк, яскраві враження, - так і хронічним, якщо щоденне навантаження перевищує можливості дитини. Гуртки і «корисні» заняття не повинні забирати у дітей вільну гру, прогулянки і чарівне байдикування.
😱 Батьківська тривога
Якщо в сім'ї багато фонової напруги, дитина може відгукуватися на неї сльозами та істериками. Іноді таким чином діти беруть «вогонь» на себе, щоб батьки переключилися на поточну проблему й об'єдналися навколо дитячих сліз.
💥 Війна та військові дії
Діти можуть відчувати сильний страх через вибухи та постійні повітряні тривоги. Це створює постійне відчуття небезпеки і тривоги, що може проявлятися у плаксивості та істериках. Важливо забезпечити дитині максимальну підтримку та відчуття безпеки в таких умовах, дозволяючи їй висловлювати свої почуття та питання щодо того, що відбувається.

Немає коментарів:

Дописати коментар