пʼятниця, 23 серпня 2024 р.

Про що може свідчити дратівливість

 Центр психології та розвитку "Київський Дворик"

— Я останнім часом такий роздратований, прямо не можу стримуватися. Це, напевне…
❌ зорі так зійшлися?
❌ ретроградний Меркурій?
✅ ознака того, що щось іде не так?
Насправді підвищена дратівливість не виникає з вини людини або під дією якихось магічних чинників. Нервозність та роздратування у відповідь навіть на незначні подразники мають причину та можуть свідчити про патологію в організмі.
На що може вказувати дратівливість? ⬇️
🔹 Депресія. У людини з депресією дратівливість може несвідомо виступати маскою пригніченості та поганого настрою. У «комплекті» з нею в такому випадку можуть іти напади гніву та перепади настрою.
🔹 Розлад адаптації. За такого розладу дратівливість — реакція на травмуючу подію і пов’язаний із нею постійний фоновий стрес. Серед інших симптомів — загальна емоційна нестабільність, напади страху, підвищена тривожність.
🔹 Ендокринні патології та проблеми з гормональним фоном. Підвищена дратівливість може вказувати на гіпотиреоз або цукровий діабет. У жінок дратівливість може провокуватися овуляцією, передменструальним синдромом, клімаксом, вагітністю.
Також причиною можуть бути розумова і фізична перевтома, нервові зриви, неврастенія, проблеми зі ШКТ, проблеми зі сном… Як бачите, перелік доволі довгий. Тому, якщо ви розумієте, що постійно відчуваєте роздратування і воно негативно впливає на ваше життя, не намагайтеся самостійно «згасити», стримати цей стан. Найкращий вихід — звернутися до спеціаліста, який зможе оцінити ваш стан та встановити першопричину.
Бережіть себе 💙

Немає коментарів:

Дописати коментар