понеділок, 26 серпня 2024 р.

Парасоціальні стосунки: Як блогери задовольняють емоційні потреби

 Центр здоров'я та розвитку "Коло сім'ї" - Київська філія

Парасоціальні стосунки: Як блогери задовольняють емоційні потреби
Ви коли-небудь пробували скоротити час в соціальних мережах? Чи замислювалися ви, чому часом слідкуючи за якимось блогером, може виникати відчуття, ніби ви його знаєте, ніби це близька людина?
Нещодавно було опубліковане дослідження про те, що блогери можуть приносити радість, подібну до тієї, яку дарують друзі чи рідні.
Така взаємодія називається парасоціальними стосунками.
Парасоціальні стосунки – це одностороння комунікація, яка виникає між автором контенту та його споживачем. Алгоритми соцмереж спочатку підбирають блогерів, які максимально відповідають вашим інтересам. З часом ці збіги стають ще точнішими. Завдяки такому алгоритму, нормально відчувати емоційну близькість із блогером, що випустив новий пост або відео. Користувач прив'язується до творця контенту, цікавиться його думкою, відчуває емпатію, хоча фактично не спілкується з блогером.
Психологи з Ессекського університету у Великобританії провели дослідження, яке порівняло ефекти парасоціальних стосунків та реального спілкування зі знайомими, друзями та партнерами. У дослідженні брали участь від 960 до 1688 осіб віком від 16 до 79 років. Учасники оцінювали, наскільки їхні емоційні потреби задовольняються через стійкі або нестійкі парасоціальні зв'язки, а також близькі (з друзями, коханими) і неблизькі (з сусідами, колегами) двосторонні стосунки.
Перші два опитування показали, що близькі односторонні стосунки з блогерами або вигаданими персонажами допомагали респондентам справлятися з переживаннями та надавали підтримку не гірше, ніж слабкі двосторонні зв'язки. Опитані часто відчували розуміння та підтримку з боку блогерів, попри відсутність справжнього спілкування.
З’ясувалося, що люди з низькою самооцінкою частіше задовольняли емоційні потреби через контент блогерів, ніж через особисте спілкування. Однак, якщо соціальні зв'язки в реальному світі становили загрозу (наприклад, партнер не поділяв думку респондента), люди віддавали перевагу парасоціальним взаємодіям незалежно від самооцінки.
Дослідники дійшли висновку, що односторонні стосунки з блогером можуть задовольнити не всі емоційні потреби. Таке спілкування може забезпечити відчуття спільності інтересів, приналежності до спільноти, комфорт у певний момент, але не дозволить відчути таку близькість, як при міцних особистих взаєминах.
А вам що дають блогери та чого вони не можуть замінити?
Автор статті: дитячий психіатр Анастасія Бабляк

Немає коментарів:

Дописати коментар