субота, 31 серпня 2024 р.

Педагогам: 18 +1 ідея для першого (і не тільки) уроку в школі

 Світлана Ройз 

18 +1 ідея для першого (і не тільки) уроку в школі. Зараз ми разом з батьками та вчителями міркуємо, що можна ще зробити, щоб початок навчального року був радісним та безпечним. Впевнена, що в кожного/ї вчителя/ки вже є свої ідеї та напрацювання для проведення першого уроку. Я ж наважуся запропонувати ідеї для того, щоб дітям із різним досвідом та невідомими нам прихованими болем і тривогами полегшити адаптацію до навчання. Хоч ці ідеї можна використати в будь -який час.
☀️ 1. Квест по школі. Для першачків та учнів молодшої школи (особливо, якщо вони довго навчалися онлайн і вперше прийшли до приміщення закладу) можна створити квест, аби вони могли дослідити школу, класи, щось пригадати, впізнати. Тут буде якраз доречно розповісти чи нагадати про правила класу та школи загалом. Це допоможе дітям створити відчуття безпечного простору.
☀️ 2. Знайомі незнайомці. Кожного нового навчального року після довгої перерви учні й учениці зустрічаються і знову починають знайомитися та пізнавати одне одного. Першокласники взагалі, як правило, бачитимуться вперше. Тож вчителі можуть організувати квест-знайомство з кожним учнем та кожною ученицею в класі.
Для цього можна використати гру-практикум “Скажи мені: сила запитань“. Гра містить по 17 карток у семи розділах, які охоплюють різні сфери життя. Загалом – 119 запитань. Правила гри прості: кожен по черзі може діставати картку, читає запитання та відповідає. Завантажити можна тут: https://bit.ly/3HruEwS
Така активність дасть можливість поговорити про особисті кордони, дізнатися, що подобається кожній окремій дитині, а чого вона не любить тощо. Завантажити гру безплатно можна за посиланням.
☀️ 3. Талант-шоу. Учні по черзі можуть розповідати про себе, демонструвати те, що вміють, та те, що подобається робити найбільше (співати, декламувати вірші, малювати тощо). Можна створити спільне відео з виступів і потім разом переглядати його.
☀️ 4. Видатні постаті України Допоможіть дітям об’єднатись в команди та обрати для себе якусь видатну постать з історії України чи сьогодення, про яку вони шукатимуть інформацію, а потім ділитимуться цікавим із класом.
☀️ 5. “Це наше й це твоє” – Можна пригадати з дітьми, чим пишається Україна, які винаходи створили українці. Для цього можна переглянути мультсеріал від ПлюсПлюс “Це наше й це твоє“, де розповідають, чим особлива Україна, які обереги носили українці, які відкриття робили тощо. https://1plus1.video/ce-nashe-i-ce-tvoe...
☀️ 6. “Нескорені міста” - Ще разом із дітьми можна подивитися мультсеріал “Нескорені міста” від телеканалу ПлюсПлюс. Після перегляду нехай діти розкажуть про власні приклади стійкості. https://m.youtube.com/watch?v=MiL7GLnsFWQ...
☀️ 7. Твоя сила. Це розмова про особисту силу та стійкість кожного й кожної. Можна використати практикум “Твоя сила“.
Запитати в учнів, що їм допомагає поратися з тривогою та складними емоціями; створити список копінг-стратегій
Для цього можна використати книжечку-розмальовку з копінг-стратегіями https://resursna-skrynia.nus.org.ua/.../10_coloring_book.pdf
або ж запропонувати дітям шаблони для спостережень та рефлексій із тілесної усвідомленості https://resursna-skrynia.nus.org.ua/.../2021/08/06_human.pdf
щоб скерувати агресію, учні можуть скористатися шаблоном розмальовки “Пастка для злості“ https://resursna-skrynia.nus.org.ua/.../2021/08/11_catch.pdf
показати плакат “Я можу“, щоби пояснити дітям, якими бувають емоції, як їх можна відчувати та що робити, щоби почуватися краще https://resursna-skrynia.nus.org.ua/.../08/12_poster.pdf
роздати учням “Оголошення“, де є пропозиції дій, які допомогають під час тривоги чи суму. https://resursna-skrynia.nus.org.ua/.../08/04_notice.pdf)
☀️ 8. Символ сили Учні й учениці також можуть створити власний символ сили. Це може бути малюнок чи розповідь про те, що допомагає дітям повертати спокій. Згодом можна створити хмарку тегів із відповідями дітей.
☀️ 9. Герб класу Запропонуйте створити учням свій особистий герб чи герб класу. Діти самі мають обирати, що буде на ньому намальовано. Якщо це герб класу, то варто простежити, щоб кожен вніс щось від себе до його створення. Потім, наприклад, герб може висіти в класі прямо над дошкою.
☀️ 10. Символ класу Для дітей, які навчаються в початковій школі, вчитель/ка може обрати чи принести заздалегідь іграшку, яка буде символом класу. Або ж створити таку іграшку на уроці (розмалювати готовий шаблон).
Можна разом придумати їй біографію, описати риси характеру, мрії та бажання. Потім кожні вихідні нехай ця іграшка по черзі “ходить у гості” до кожної дитини з класу. Якщо є можливість, хай діти роблять фото з нею, роздруковують і так ви створите спільний “альбом пригод” іграшки й класу.
☀️ 11. Сила пам’яті. Можна поговорити про те, що нам важливо пам’ятати (історію, героїв, традиції…) і запропонувати дітям дискусію “Наша пам’ять про складні події додає нам сили чи слабкості?”. Тут можна підняти тему хвилини мовчання, вшанування героїв.
☀️ 12. Майстер-клас. Якщо у вас є така можливість, ви можете запросити майстра чи майстриню для створення простої саморобки, ляльки, малювання, ліплення, оберега для військових тощо. Наприклад, можна разом зробити свічку.
☀️ 13. Соціальний проєкт. Запропонуйте дітям в командах вигадати свій волонтерський соціальний проєкт. Не обов’язково втілити його під час першого уроку. Вони можуть розробити концепцію, а реалізовувати можна і впродовж навчального року.
☀️ 14. Капсула часу. Усім класом можна написати побажання на кінець навчального року й заховати в пляшку чи скриню, а відкрити її лише наприкінці навчання.
☀️ 15. “Стіна сміху” - Запропонуйте на великому листі паперу, прикріпленому до стіни, зробити малюнки, які викликатимуть усмішку, протягом року даватимуть дітям підтримку та покращуватимуть настрій.
☀️ 16. Флешмоб. Ви можете разом створити спільний танець чи рух, записати вірш, пісню тощо. Можна використати шаблони різних усмішок з гри Сила усмішки. http://bit.ly/47jDUPl
☀️ 17. Спільний малюнок. Його можна зробити на великому аркуші паперу. Нехай кожна дитина малює свою частинку, а сам аркуш протягом року висить десь на стіні в класі.
☀️ 18. Бажання і мрії. Якщо ви відчуєте, що це доречно, поговоріть із дітьми про їхні бажання і мрії. Тут можуть бути ідеї для розмови: https://www.facebook.com/share/p/JpQjrbvy5cohL88g/
Після спільної розмови кожна дитина, за бажання, може записати їх та наклеїти на стікері чи дошці. Однак важливо, щоб усі ідеї дітей сприймалися з повагою, без коментарів та критики. Далі можна запропонувати подумати, чи можемо ми допомогти втілити бажання одне одного.
☀️+1 "Ми майбутнє" – пропозиція спільної рефлексії після перегляду фільму. Більше від Olenka Severenchuk https://www.facebook.com/share/p/pRpGfZbX4LKSo3LF/
Цей матеріал я готувала для НУШ. В ньому є всі посилання https://nus.org.ua/.../18-aktyvnostej-dlya-pershogo.../
Буду пропонувати ще ідеї для батьків та освітян для полегшення адаптації дітей.
Обіймаю, Родино ❤️ як хочу Перемоги!

пʼятниця, 30 серпня 2024 р.

Всеукраїнський забіг «Шаную воїнів, біжу за Героїв України»

 Українська громада

Шановна громадо! Цієї суботи в Українській міській громаді відбудеться щорічний Всеукраїнський забіг «Шаную воїнів, біжу за Героїв України».
Запрошуємо всіх взяти участь у заході та вшанувати пам’ять захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.
✍️ Маршрут забігу: м. Українка площа Т. Шевченка, 1 - проспект Дніпровський, 27.
✍️ ГРАФІК ЗАБІГУ:
- 07:30 – 08:50 год. – збір та реєстрація учасників на площі Т. Шевченка, 1;
- 09:00 год. – урочисте відкриття забігу;
- 09:30 год. – старт, початок забігу (Т. Шевченка, 1);
- 10:10 год. – фініш (проспект Дніпровський, 27);
- 10:30 год. – завершення забігу, спільне фото.
‼️📢 Звертаємо вашу увагу, що у цей час дорога за маршрутом м. Українка площа Т. Шевченка, 1 - проспект Дніпровський, 27, перекривається, рух транспорту тимчасово буде зупинено.
Вшануймо воїнів України!!!


І знову про підготовку до школи

Чудовий план для плавного переходу до школи!

 

Перший день у школі – це завжди хвилююча подія. Щоб допомогти вашій дитині відчути себе впевнено і комфортно, пропонуємо вам 10 простих та ефективних вправ, які перетворять підготовку до школи на захопливу гру! ✨

Чому малювання так важливо? Малювання – це не лише творчість, а й потужний інструмент для розвитку мови, мислення та емоцій. За допомогою малюнків дитина може виразити свої почуття, очікування та переживання, а також краще зрозуміти навколишній світ.

Що ми будемо малювати:

1 “Мій портфель”: Створимо модель портфеля і познайомимося зі шкільними приладдям.

2 “Мій ранок перед школою”: Намалюємо комікс, який допоможе дитині візуалізувати процес збору до школи.

3 “Як я знайомлюся”: Створимо шпаргалку з привітаннями для нових друзів.

4 “Шкільний план”: Намалюємо карту школи, щоб дитина орієнтувалася в просторі.

5 “Моя вчителька”: Зобразимо вчительку і підпишемо її ім’я.

6 “Я – щасливий першокласник”: Намалюємо автопортрет, який допоможе дитині сформувати нову ідентичність.

7 “Мій супергерой”: Виберемо іграшку-компаньона і намалюємо її суперсилу.

8 “Святкування першого дня”: Створимо план святкування і намалюємо відповідні атрибути.

Чому ці вправи ефективні:

• Візуалізація: Малюнки допомагають дитині уявити нові ситуації і відчути себе більш впевнено.

• Розвиток мови: Під час малювання дитина активно використовує мову, що сприяє розвитку мовлення.

• Зняття тривоги: Творчість – це чудовий спосіб розслабитися і відволіктися від тривожних думок.

• Соціалізація: Малювання в парі або групі допомагає дитині налагоджувати контакт з іншими дітьми.

Як зробити процес малювання ще цікавішим:

• Спільна творчість: Малюйте разом з дитиною, задавайте питання, обговорюйте її малюнки.

• Різноманітні матеріали: Використовуйте різні фарби, олівці, фломастери, щоб зробити процес малювання більш цікавим.

• Похвала та підтримка: Хваліть дитину за будь-які її творчі прояви.

Головне – створити атмосферу довіри і підтримки. Нехай підготовка до школи стане для вашої дитини захопливою пригодою!

@Вікторія Назаревич 2024

Джерело

Задля роздумів


 

Емоційне вигорання

 Голоси дітей 

💬 «Скільки б не відпочивала, я не відчуваю нічого, окрім суцільного виснаження, спустошення всіх своїх ресурсів. Я стала забувати слова, важко сформулювати речення». Відчували колись себе так?
Емоційне вигорання — тема дуже актуальна, тим паче під час війни. Тому ми не вперше будемо говорити про це і вкотре нагадувати вам про важливість піклуватися про себе ☝
Варто пам’ятати, що емоційне вигорання — це не просто втома, і звичний кількагодинний відпочинок тут не допоможе. Це важкий стан, який може призвести до депресії, якщо вчасно не допомогти собі з ним впоратися.
Як же розпізнати в себе цей стан? Ось декілька ознак, які можуть свідчити про те, що у вас емоційне вигорання ⬇




Повернення до школи після втрати

 Міжнародна асоціація психологів по роботі з горем та тяжкою втратою

Повернення до школи після втрати.
Коли дитина переживає втрату близької людини, важкі хвилі болю й горя ніби накривають її з головою. Хвиля горя, до якого ти не був готовий. Хвиля болю, з яким не знаєш, що робити. Хвилі болісних емоцій, які не дають усвідомити, що сталося.
Повернення до звичного соціального оточення може позитивно вплинути на процес переживання горя та втрати. Отже, напередодні початку нового навчального року варто делікатно обговорити з дитиною її повернення до школи, друзів та вчителів та мотивувати її, спираючись на наступні позитивні аспекти:
✧ Постійна зайнятість та щоденні шкільні справи допоможуть дитині хоча б частково відволіктися від болісних переживань, пов'язаних з втратою.
✧ Розклад шкільних уроків та сталий розпорядок дня допоможе повернути відчуття контролю над власним життям.
✧ Щасливі та радісні люди навколо можуть зарядити дитину своїм позитивним настроєм, і з часом в колі друзів вона знов почне посміхатися.
✧ Нова інформація не зменшить горе дитини, не витіснить гірки та болісні думки про смерть рідної людини, але поступово в її думках буде не тільки горе.
При цьому, повернення дитини до школи може мати й певні негативні аспекти та спровокувати деякі труднощі, незручності та неприємні відчуття й емоції:
✦ Переживання горя та втрати впливає на процес сприйняття інформації та швидкість її обробки, тож динамічні зміни навколо можуть викликати в дитини дискомфорт.
✦ Оскільки півроку – мінімальний строк, протягом якого мозок знову вчиться працювати так само, як до втрати, в дитини можуть виникати труднощі з навчанням.
✦ Галасливе й гамірне середовище час від часу викликатиме в дитини бажання усамітнитись та побути в тиші, що досить важко реалізувати у приміщенні школи.
✦ Дитина може зіштовхнутися з незручними питаннями або ігноруванням втрати та розмов про неї, підтримка не завжди буде такою, якої потребує дитина, через те, що не всі розуміють, якою вона має бути.
Обговоріть з дитиною плюси й мінуси її повернення до школи й навчання. Вислухайте, заспокойте і будьте поруч з нею на її шляху крізь горе.