пʼятницю, 22 березня 2024 р.

Про що кричить агресивна дитина

 Дитячий психолог

ПРО ЩО КРИЧИТЬ АГРЕСИВНА ДИТИНА
Вже не секрет, що сучасні діти відрізняються своєю вдачею від дітей попередніх поколінь: серед них стало дуже багато агресивних і наполегливих, і тема, як виховувати некеровану дитину, стає однією з найактуальніших для молодих батьків наших днів.
Можливо, це історично сформований феномен: батьки нового покоління, долаючи свою дитячу недолюбленность, нерішучість, у вихованні власних дітей занадто хитнулися в бік крайнього дітоцентризму і пов'язаної з ним вседозволеності. Звичайно, сучасні тенденції неминуче поєднуються зі старими "класичними" помилковими батьківськими стратегіями, про які не зайве нагадати, незважаючи на велику кількість літератури на цю тему.
Перш ніж говорити про те, як реагувати на агресію дитини, варто зупинитися на основних причинах агресивної поведінки дитини і на тому, що ж стоїть за некерованістю її поведінки в цілому.
Тут слід зазначити, що мова йде про дійсно агресивну поведінку дитини з 2-3 річного віку і старше. Моменти прояву гніву в більш ранньому віці (кусання та ін.) в даному випадку не беремо до уваги, оскільки, як правило, вони мають іншу природу походження, хоча в певному сенсі є передумовою для формування агресивної поведінки в майбутньому, якщо батьківські стратегії реагування будуть некоректними.
Отже, основні причини дитячої агресії:
Агресивна поведінка батьків під час сварки між собою і в процесі вмовляння дитини.
Дитина "списує" батьківський шаблон поведінки і реалізує (відображає) його в своїй поведінці як щодо інших дітей і дорослих, так і по відношенню до власних батьків. Тут, як кажуть, яблуко від яблуні недалеко падає.
Пам'ятайте:
Якими монетами ви заповните скарбничку характеру дитини, такими ж монетами отримаєте на здачу.
Нестабільна система заохочень і покарань.
Відомо, що не стабільна система покарань і заохочень вельми негативно позначається на формуванні характеру дитини.
Іноді батьки жорстко карають дитину за дрібниці і не карають за серйозні проступки.
Нерідко в дитячо-батьківських відносинах програється інший варіант, коли батьки обіцяють покарати, але в підсумку не карають.
Часом батьки вимагають, щоб дитина щось зробила, але не перевіряють виконання завдання, а в деяких випадках ще й самі повністю виконують або доробляють за дитину.
Нерідко в сім'ях заохочують капризи, тобто виконують щось після продавлювання дитиною кількох батьківських "ні".
В результаті дитина засвоює свою правоту, безвідмовність щодо власної персони, і в подальшій взаємодії як з батьками, так і з іншими людьми не може зрозуміти, чому власне може бути інакше.
Все це найчастіше відбувається тому що, виникає бажання відмахнутися від дитини і від процесу виховання, тому що зараз батьки втомилися, або батьки зайняті конфліктом всередині пари і т.д.
Невмотивована владність дорослого
Коли дорослий не пояснює дитині причин покарання, застосовуваних санкцій, а також, коли ці санкції не відповідають ступеню провини дитини.
Надмірний контроль і критика дій дитини.
Якщо дитину постійно критикують, буквально за кожен крок, постійно тримаючи її в полі зору, забороняючи їй як якісь дії, так і прояви себе і своїх емоцій.
Невміння батьків контейнерувати негативні почуття дитини
Контейнерування як здатність батьків "переварити" негативні почуття дитини, будь то страх, гнів, біль, а також примхи і маніпуляції, створюють у дитини почуття опори і безпеки і розуміння, що батьки сильніші.
Якщо ж дитина хоч раз вловила найменший прояв сумніву матері або батька у власному батьківському авторитеті і внутрішньому неспокою, малюк буде перевіряти батьків на міцність, провокуючи їх тим чи іншим способом.
Спробуйте уявити почуття дитини, яка розуміє, що вона сильніша батьків! Уявили?!
Це означає що:
а) батьки слабкіше ніж вона, і вона повинна контролювати це життя - все, що відбувається навколо!
б) вона змушений брати на себе відповідальність за себе і за батьків (за їх здоров'я, відносини)!
в) вона повинна терміново подорослішати!
г) вона змушена захищати себе сама, і краще це робити превентивно, про всяк випадок (особливо, якщо в досвіді вже було жорстке порушення кордонів дитини з боку дорослих або інших дітей, коли за неї ніхто не вступився)!
Як ви розумієте, все це для дитячої психіки стає непомірним тягарем і супроводжується тривогою, яку, в свою чергу, найбільш доступним способом для неї виявляється скидати у відчайдушній агресивній боротьбі. Виходить свого роду замкнуте коло.
Резюмувати сказане можна наступним чином:
Дитина за допомогою своєї агресії заявляє, "кричить" (іноді буквально) про те, що їй потрібен сильний дорослий поруч, той, хто зможе показати їй її межі і допомогти утримати і захистити їх, адже в світі без кордонів часом дуже страшно, і агресія - всього лише втеча від страху і спосіб захистити себе.
Стражкова А.

Немає коментарів:

Дописати коментар