середу, 20 березня 2024 р.

Як пояснювати дитині війну та успішно пройти вікові кризи

 Психічне здоров'я для України

🧐 Чого прагне моя дитина і як використати ці знання?
☝🏻 У кожному віковому періоді є поняття базової потреби. Це основа для побудови ставлення дитини до світу.
👶 У віці до 1 року важливим є тілесний та емоційний контакти з мамою або людиною, яка її заміняє. Це формує довіру до світу і впливає на весь подальший розвиток дитини.
👧 З року до трьох важливою є присутність тата чи мами протилежної статі, адже у цьому віці кристалізується самосвідомість (у тому числі статева). Період із чотирьох років до шести або семи психологи називають дошкільним. Важливою стає гра. Саме вона має бути фундаментом всього, що ви хочете навчити дитину – прибиранню, вивченню літер чи цифр.
👩‍🏫 У молодшій школі вкрай важливою є особа дорослого поруч, тому перша вчителька може як допомогти дитині вірити в себе, так і сформувати шкільний невроз.
👥 Підліток стоїть окремо, бо має ознаки як дорослого, так і дитини. Його базова потреба звучить як приналежність до групи інших дітей. Тому ображатися на дитину чи звинувачувати її в тому, що вона хоче проводити час з однолітками не варто. Це лиш побудує стіну між вами. Те саме стосується і гаджетів, які батьки часто відносять до залежності. Проте у світі постковіду і війни смартфон лишається чи не єдиним способом комунікації дитини з друзями.


Немає коментарів:

Дописати коментар