середу, 13 березня 2024 р.

Батьки, зверніть будь ласка увагу

 По той бік новин

Новий “Синій кит” і “ПВК Редан”? В українських містах масово створюють телеграм-канали для підлітків, у яких жорстоко цькують одне одного та вимагають гроші. Хто за цим стоїть і наскільки небезпечний цей рух?
📌 Відповіді на ці та інші запитання наводимо нижче. З вас – поширення та вподобайки, щоб застерегти інших батьків.
Телеграм-канали «Сущность*назва міста*» (наприклад, «Сущность Киева|Что о тебе думают?», «Сущность Запорожья», «Сущность Одессы» etc.) стають усе популярнішими. Переважно їх створюють у великих містах, але трапляються і в містечках. У містах-мільйонниках може бути відразу по кілька каналів. Там жорстоко цькують дітей, деякі жертви кібербулінгу вже звернулися до поліції. Найдавніші “сущності”, які нам вдалося знайти, з’явилися ще минулого літа. Але справжньої популярности вони набули лише зараз.
❓ Про що йдеться
На перший погляд, це черговий майданчик для онлайн-спілкування підлітків. Начебто для того, щоб учасники публічно писали, що вони думають про певну особу (щоразу нову фотографію пропонують адміни). Але насправді все це перетворилося на публічне цькування. Деякі дописи шокують дорослих: “плюньте на неї/нього”, “обходьте десятою дорогою”, “посилайте на…”, “бийте ногами” — це найневинніші заклики, про які ми можемо розповісти без ризику, що фейсбук нас заблокує.
Більшість публікацій в цих «сущностях» схожі на помсту друзям та знайомим. Або ж це може бути колективне цькування однокласника чи однокласниці. Якщо хтось хоче образити або підставити когось, йому достатньо надіслати через спеціальний бот фото того/тієї, хто не до вподоби і розповісти якусь гидоту про нього/неї. Все. Далі вже коментарі зроблять свою справу.
При чому фотографії відбирають найневдаліші, щоб ще більше підкреслити «ненормальність» жертви. Звідки беруть? Усе є у відкритому доступі, підлітки самі виставляють у соцмережах свої світлини, де вони виглядають дивакувато – це теж своєрідний підлітковий тренд. Або ж замовники можуть підстерегти свою жертву і сфотографувати – таке собі папараці.
Ні дописувачі, ні адміністратори таких каналів не відчувають жодної відповідальности, оскільки всі дописи анонімні. Ба більше — ще не було випадків, коли когось за таке покарали. Щоправда, на деяких телеграм-каналах жертвам пропонують дізнатися, хто їх замовив та/або видалити допис. Але це вже не безкоштовно, ціна питання – 200-400 гривень. Ніби й небагато, але для дитини може бути відчутно. Що стосується адмінів, то вони заробляють не на сумі, а на кількості наданих послуг, а також на рекламі (вейпів, підліткового одягу, інших телеграм-каналів тощо).
І все це на тлі тривожної статистики: за даними ЮНІСЕФ, 67% підлітків в Україні у віці від 11 до 17 років стикалися з булінгом. Згідно з даними Опендатабот, протягом року від початку повномасштабного вторгнення кількість кримінальних проваджень щодо булінгу склала 79, а торік ця кількість зросла до 96-ти. І хтозна, чи ось такі телеграм-канали не стають причиною цього.
❗️❗️ Батьки б’ють на сполох
Враженнями про телеграм-канал «Сущность Южного» поділилася на сторінці міста Южний Людмила Леонова. Вона каже, що це вже другий такий канал, попередній видалили. Допис активно коментують і поширюють, ця тема надто чутлива, і батьки б’ють на сполох. Крім того, про підлітків із Южного вже пишуть й на каналі «Сущность Одессы».
🗣 “Батьки, пильнуйте своїх дітей, пильнуйте ці групи. Проведіть бесіди. Звертайте увагу, якими вони повертаються з вулиці. Дуже не хочеться, щоб хтось став жертвою цих подій. В одеській групі Сущность, також є фото южненських дітей, з вулицями де проживають, з номером школи та класу”, – розповідає пані Людмила.
Вона також звертає увагу на те, що кількість підписників каналу щодня ледве не подвоюється. За нашими спостереженнями, цьому сприяє і те, що підлітки активно відслідковують, чиї фото там публікують. Коли з’являється хтось із їхньої школи, це активно обговорюють на перервах і ще більше дітей підписуються на канал. Хтось уважно слідкує, щоб не проґавити чи часом його самого не замовили.
Найбільше батьків хвилює, що проконтролювати появу цих каналів дуже важко. Одні блокують, але наступного дня з’являються інші. Ба більше — на тлі такої популярности власники каналів на геть іншу тематику перейменовують їх також на “Сущность” – щоб зібрати якнайбільше підписників.
Діти вважають, що це смішно. Людмила Леонова розповіла нам, що їй писали деякі учасники цієї спільноти:
🗣 "Це були діти, яких я не знаю. Писали, що насправді нічого такого в цій групі не було. Мовляв, чого ви роздули ситуацію? Переконували, що всі ці публікації – це просто жарт. Діти вважають це розвагою. Але сумнозвісні «Синій кит» та «ЧВК Редан» теж починались зі звичайної гри”.
Схожою історією діляться також мешканці міста Дніпро. Так, учителька Оксана розповідає, що одного разу на перерві почула, як діти обговорюють цей канал та попросила його показати. Вона впізнала там багато дітей зі своєї та сусідніх шкіл, тож жінка одразу пішла до директорки, щоб якось вирішити це питання. Директорка звернулася до кіберполіції. За кілька днів канал заблокували.
❓ ФСБ, російське ІПСО?
Ще не всі забули заклики до дитячих суїцидів через “гру” “Синій кит” та масові бійки підлітків – підписників “ЧВК Редан” в українських містах. Їхню появу діти розцінювали, як звичайну спільноту або субкультуру, частиною якої вони прагнули бути. Але згодом незвичні та карколомні завдання в «Синьому киті» змінилися спонуканням до самогубства. А субкультуру, яка пішла від аніме-воїна із зображення павука, хтось використав для влаштування масових сутичок підлітків. Спочатку вони відбувалися в російських містах, а трохи згодом – і в українських.
Національна поліція тоді призупинила дії підлітків, заблокувала 30 каналів і груп ПВК «Редан» в Україні. За офіційними висновками правоохоронців, “штучне поширення такої субкультури – це спроба російських пропагандистів провести чергову інформаційно-психологічну операцію та втягнути підлітків у протиправну діяльність”.
Ми проаналізували десятки телеграм-каналів під брендом «Сущность». Багато з них пов’язані в одну мережу й адмініструються одними й тими ж людьми, проте є й автономні. Нам не вдалося знайти однозначних доказів, що це частина російської ІПСО. Більшість підписників – це українські підлітки, адміністратори каналів для зв’язку вказують номери українських мобільних операторів. Немає жодного натяку на те, що над ними стоять російські куратори. Якщо більшість каналів «Редан» знаходилися на так званій росії, то “Сущності” переважно дислокуються саме в Україні. Нам вдалося знайти “Сущності” зі згадкою москви та пітєра в назві, проте кількість підписників там можна порахувати на пальцях.
Але це зовсім не означає, що росія не може їх використати з ворожими намірами. Навіть якщо ці канали створили й адмініструють самі українці, ніщо не заважає їх викупити російським пропагандистам та фсбшникам. Як бачимо, жодних моральних перепонів у власників таких каналів немає. Та й самі підписники – благодатна авдиторія для насаджування потрібних ворогу наративів. Інакше б вони не травили своїх друзів чи знайомих у таких жорстокий спосіб.
Ба більше, ми проаналізували, про що і як спілкуються українські підлітки на цих каналах. І побачили глибоку зануреність в російський культурний, соціальний та інформаційний простір. Бездоганна обізнаність в російських трендах, музиці, останніх чутках, цитування російських реперів, обмін стікерпаків із їхніми зображеннями та російськими “голосовими мемами”. А коли ми спробували вступити з ними в дискусію, нічого крім ненормативної лексики у відповідь не почули. І звісно — тотальна російськомовність навіть у “сущності львова”.
Важко не помітити певну циклічність: у 2022-му році «Синій кит» повернувся до України (перші згадки датуються 2017 роком), у лютому 2023-го – «ЧВК Редан», у лютому 2024-го – «Сущность» (насправді ще влітку минулого року, проте популярність набув лише зараз). Це може вказувати як на природну зміну трендів і субкультур серед підлітків, так і не штучне підігрівання уваги до цього явища.
📢 Що радять у Кіберполіції
«По той бік новин» направив інформаційний запит до Кіберполіції України. Втім, відповідь протягом двох тижнів так і не отримали. Нам повідомили, що їм потрібно більше часу на підготовку відповіді, і нададуть її не пізніше, ніж протягом місяця. Щойно отримаємо, опублікуємо окремо або в оновленні до цього допису.
Натомість журналістам видання «Дніпро оперативний» вдалося поспілкуватися з представниками місцевого відділу Кіберполіції. Там порадили обов’язково фіксувати всі дописи з кібербулінгом і звертатися до поліції. Також варто робити скриншоти повідомлень, в яких вимагають гроші.
А журналісти «Южненського телебачення», які зняли сюжет про кібербулінг в «Сущностях Южного» наголосили, що цей телеграм уже заблокували представники кіберполіції https://youtu.be/8ebAvEhAMvU?t=259. Проте, заблокувати телеграм-канал не так просто, на це потрібен деякий час. Натомість створити новий можна в кілька кліків.
☝️
Компанія Telegram отримала від української влади перелік «потенційно проблемних» каналів і тепер їх аналізує. Про це повідомив представник платформи Ремі Вонг. Але хто саме надав список каналів, і чи є в цьому списку «Сущності», не повідомляють.
🥸 Поради психологів
Наші колеги з видання «Дніпро оперативний» вже публікували матеріал щодо Телеграм-каналу “Сущность Днепра”. Вони з’ясували, що проблема кібербулінгу вийшла на такий рівень, що батьки готові платити гроші за те, щоб інформацію про їхню дитину видалили з каналу. Так зробила, наприклад, мати потерпілої від кібербулінгу дівчинки Марія Іванівна з Дніпра. Вона розповідає, що хтось замовив пост про її доньку, туди виклали її фото та образливо підписали. Жінка була шокована, коли це побачила. Потім у неї почали просити гроші за видалення, і вона погодилася, бо не бачила іншого виходу.
Через такі дописи у постраждалої дитини може виникнути гострий емоційний стан або навіть депресія. Тому, скоріше за все, доведеться звернутися до психолога.
Вінницька психологиня Ірина Самолюк, яка працює з українськими дітьми та підлітками, коментує цю ситуацію так:
🗣 “Iнтернетбулінг, або кібербулінг, може серйозно підірвати психоемоційний стан дитини та підлітка. Побачивши своє фото, опубліковане без згоди, в негативному світлі й зі принизливими коментарями, дитина відчуває жах, сором, страх, тривогу і стан безвиході. Це може призвести до низької самооцінки, відчуття самотности, депресії, ізоляції, що в свою чергу провокує суїцидальну поведінку. Постійний стрес і напруга також можуть вплинути на її фізичне здоров'я”.
Психологиня радить батькам вирішувати проблему швидко, спокійно й грамотно:
🗣 “Зберіться з думками, заспокойтеся перед тим, як реагувати на ту ситуацію, яка вже є. Важливо залишатися спокійним і об'єктивним. Прослухайте свою дитину. Поговоріть з нею, послухайте її досвід і почуття. Дайте їй зрозуміти, що ви поруч і готові допомогти. Запитайте її, як вона собі сама пояснила, що трапилося. Не звинувачуйте дитину в тому, що вона сама спровокувала кібербулінг. Замість цього надайте їй підтримку і захист”.
За словами психологині, важливо заборонити дитині чи підлітку спілкуватися з булінгувальником:
🗣 “Блокуйте або видаліть особу, що здійснює булінг, зі всіх доступних соціальних мереж і месенджерів. Повідомте адміністраторам вебсайту або платформи про кібербулінг. Вони мають вжити заходів для припинення цього виду поведінки. Якщо кібербулінг стає серйозною проблемою і ви не можете впоратися з нею самостійно, зверніться за допомогою до психолога або іншого професіонала, який спеціалізується на булінгу та його наслідках”.

P.S. Про всяк випадок нагадую, що заборони з підлітками майже не працюють, або призводять до протилежних наслідків. Краще говорити про те, що робити, якщо, обговорити, чому це певні люди роблять.
Безпечного (на скільки це можливо у наших умовах) дорослішання

Немає коментарів:

Дописати коментар