четвер, 21 березня 2024 р.

Важливість носового дихання для розвитку дитини

 Центр практичної нейропсихології - Одеса

Спеціаліст на своїх заняттях доволі часто стикається із закладеностю носа у дітей. На цю проблему обов’язково треба звернути увагу!
При закладеному носі виникає хронічна гіпоксія, оскільки при диханні ротом засвоєння кисню знижується на 40%. В результаті, дитина швидко втомлюється або може бути надмірно активною. У довгостроковій перспективі нестача кисню може спричинити порушення поведінки та пам'яті, денну втому та проблему з концентрацієюуваги.
Приєднуються негаразди із травленням та труднощі з прийомом різнофактурної їжі (яку треба гризти, втягувати, розсмоктувати). Дитина змушена дихати, говорити і їсти одним каналом. Біологічний вибір очевидний: головне ротом – дихати. У такому разі мова, мовленнєве дихання, проблеми з пережовуванням стають на другий план.
У дитини, у якої довго відзначалося ротове дихання, часто бувають проблеми з прикусом, зростає ризик виникнення дірок у зубах. Розвиток мови при диханні ротом втрачає у швидкості.
При цьому, наші нейрокорекційні заняття, розвиток когнітивних навичок будуть малопродуктивні.
Отже, шукаємо причину закладеності носа. Тонзиліт, синусит, гайморит, аденоїди, викривлення та інші принади отоларинголога. Відправляємо дитину до фахівця, завдання якого відновити вільне мовленнєве дихання.
Якщо це алергія – шукаємо через алерголога-імунолога джерело роздратування судин носа або загальноалергенний фактор.
Правильне дихання – запорука здоров'я. Ротове дихання у дітей важливо помітити якмога раніше для усунення проблем надалі.
Будьте здорові!

Немає коментарів:

Дописати коментар