пʼятницю, 22 березня 2024 р.

Як можна долати негативний настрій та думки

 У першій половині березня учням 5-8 класів Академічного ліцею №2 Української міської ради було запропоновано подумати над питанням про те, як можна долати негативний настрій та думки, що вони для цього використовують. Як приклад була запропонована простенька інфографіка.



Пропоную ознайомитись з аналізом відповідей.

Найчастіше згадувалось спілкування (це і просто виговоритись, і піти на прогулянку з рідними, друзями, поговорити телефоном з друзями, спілкування та турбота про домашніх тварин). Дуже часто діти згадували такий спосіб, як прогулянка на свіжому повітрі. На третьому місці – мистецтво, де переважає слухання музики (одна дитина згадала гру на піаніно, двоє використовують танці), перегляд відео та улюблених мультфільмів (читання книг – це спосіб відволіктись лише для двох підлітків). Досить часто діти малюють, інколи займаються ліпленням чи рукоділлям. Спорт, як спосіб переключитися згадує небагато (це і власне спорт, і зарядка, і йога, і їзда на велосипеді). Улюблені ігри зазначила приблизно така сама кількість дітей, як і фізичне навантаження у вигляді спортивних вправ. По двоє дітей використовують їжу чи можливість випити чай для заспокоєння. Комусь треба виплакатись. Є невеличке коло дітей, які воліють зайнятись чимось іншим чи улюбленою справою без конкретизації чим саме. Хтось використовує згадки про позитивні, щасливі моменти життя. Окремі діти вміють просто «не думати» погані думки, забути про них. Поодинокі згадки: сон, лего, пиляння дошок пилкою. Є також окремі підлітки, хто нічого не робить, вичікуючи, поки ситуація чи думки минуть самі собою.

 

Запропоноване завдання ставило на меті створити умови для того, щоб підлітки поміркували, як вони можуть попіклуватися про власний ментальний стан, звернути увагу на ті способи, які вони не використовують. Адже лише частина дітей прописували по декілька способів долати негативні думки чи підняти собі настрій. Було б добре навчитись піклуватись про власне психічне здоров’я у різний спосіб.

 


Фахівці програми психологічної підтримки СЕТА Україна пропонують 5 ідей, як змінювати шкідливі думки на більш продуктивні

💭Коли вас непокоїть якась думка, запитайте себе чи реалістична ця думка?

💭Якщо у вас траплялися подібні ситуації в минулому, подумайте як у вас все завершувалося. Чи співпадає це з вашою теперішньою думкою?

💭Спробуйте оскаржити цю думку та знайти альтернативні пояснення ситуації.

💭Дайте собі відповідь на запитання, що ви отримаєте та що втратите, якщо відмовитеся від цієї думки?

💭Подумайте, що б ви сказали другові у подібній ситуації.

Пам’ятайте, що коли ми не можемо змінити ситуацію, ми можемо змінити своє ставлення до неї. Навчившись міняти думки на більш продуктивні, ви можете покращувати своє самопочуття.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар