понеділок, 11 березня 2024 р.

Важливість розвитку дрібної моторики

 Центр практичної нейропсихології - Одеса

Дрібна моторика - це здатність виконувати точні та дрібні рухи руками. Розвиток дрібної моторики дуже тісно пов'язаний із розвитком мовлення.
Під час виконання дрібних рухів пальцями рук відбувається тиск на кінчики пальців, що працюють, і в кору головного мозку спрямовуються сигнали, які активізують клітини кори головного мозку, що відповідають за формування мовлення дитини.
✅ Пальчикова гімнастика
✅ Ігри з мотузочками, шнурками, стрічками
✅ Різноманітні нанизування. Можна нанизувати все - ґудзики, намисто, ріжки макарони та ін.
✅ Вправи з масажним м'ячем
✅ Пальчиковий театр
✅ Ігри з конструктором, мозаїкою, пазлами
✅ Пластилінографія
✅ Ігри з рахунковими паличками
✅ Малювання пальчиками, долонею
✅ Ігри з предметами домашнього вжитку:
🔹 з макаронними виробами, з крупою
🔹 з прищіпками
🔹 з гумками, намистом, шпильками
✅ Ігри з піском і водою
Важливо!
❗️ Займаючись із дитиною, намагайтеся, щоб їй було цікаво. Варіантів розвивальних занять, ігор та іграшок існує безліч, ви обов'язково підберете щось їй до вподоби.
❗️ Не затягуйте заняття. У ранньому віці діти ще не вміють довго зосереджуватися на одному предметі. Краще зупинитися, щойно ви помітите, що малюк втомився, і переключити його увагу на інше заняття.
❗️ Краще кілька коротких занять, ніж одне довге. Постійність і регулярність - ось ключ до успіху. Вони виробляють у дитини звичку вчитися, не кидати справу на півдорозі.
❗️ Грайте разом із дитиною! У перші три роки життя батьки - найважливіші люди в житті людини. Виявляючи інтерес до її занять, беручи в них участь, ви підвищуєте їхню цінність і важливість для малюка.
Дрібна моторика - не єдиний метод, що стимулює мовленнєвий і когнітивний розвиток дитини, але його внесок без сумніву є дуже вагомим. Ігри та цілеспрямовані заняття обов'язково принесуть користь і успіх вашій дитині!

Немає коментарів:

Дописати коментар