вівторок, 20 лютого 2024 р.

Дорослим про розлад дефіциту уваги з гіперактивністю у дівчат та жінок

 Центр психології та розвитку "Київський Дворик"

Розлад дефіциту уваги з гіперактивністю (РДУГ) часто не помічають і не діагностують у дівчат і жінок. Але чому?
За статистикою, цей розлад більше притаманний хлопцям, та останні дослідження вказують на те, що це може бути помилковим твердженням і річ у тому, що деякі особливості поведінки та проявів просто маскують симптоми РДУГ у дівчат.
Які у цього ймовірні причини?
➡️Упередженість та помилкові вибірки
Через те, що РДУГ більш вдало діагностувався у чоловіків, він почав майже повністю асоціюватись саме з ними та навіть в західній психологічній літературі часто фігурує як «чоловічий розлад».
➡️Очікування суспільства
РДУГ часто уявляють собі як «хаотичну» та гіперактивну поведінку, іноді з проявами агресії. Така поведінка вважається різко неприйнятною для дівчат, але припустимою для хлопців, у зв’язку з чим ці прояви у жінок або просто відсутні, або сприймаються як проблеми емоційної сфери.
➡️Помилковий діагноз і супутні захворювання
Такі проблеми, як депресія та тривога, можуть також псувати життя людині зі РДУГ. За статистикою, вони є більш помітними у жінок і можуть затьмарити наявність інших проблем.
➡️Маскінг
Дівчата з розладом дефіциту уваги часто маскують свої ознаки, щоб знаходити друзів.
Маскінг або маскування належить до стратегій, які нейровідмінні особи використовують, щоб виглядати більш нейротиповими, особливо в соціальних ситуаціях. Мінус такого маскування в тому, що він приховує ключові симптоми.

Немає коментарів:

Дописати коментар