вівторок, 27 лютого 2024 р.

Як говорити з дітьми про війну

 Світлана Ройз

Важливе. Сьогодні підліток під час розмови (тема була про те, що він дивиться російський контент) запитав: "а вам не спадало на думку, що це не "вони" брешуть, що це ви всі можете помилятись". Мені стало зле - бо саме це і є однією із задач пропаганди: посіяти сумніви у тих, хто і так готовий до спротиву та сумнівів. Після розмови думала, скільки нам потрібно зробити, щоб створити броню - імунітет проти пропаганди. Це і робота з критичним мисленням, і створення "інформаційного простору" дитини.
Я сьогодні нагадаю про проєкти для дітей різного віку, до яких була дотична і в яких впевнена (тільки потрібно обійти алгоритми фб, щоб пропустив посилання)
☀ На телеканалі ПЛЮСПЛЮС з самого початку війни наша команда створювала мультфільми серії "Добро завжди перемагає" - це була відповідь на російську пропаганду, спрямовану на найменших. Наступним кроком був анімаційний проєкт: "Україна. Нескорені міста" - де розповідається про справжню історію створення наших міст, в анімації є історична частина, інформація про російські фейки, і є частина про те, що відбувається вже під час війни. Всі серії створювались разом з істориками, ретельно вивірялись.
Є готові серії про Київ, Чернігів, Львів, Запоріжжя, Одесу. Саме зараз в розробці історії про Харків, Миколаїв, Донецьк, Луганськ, Маріуполь, Херсон
Передивитись всі мультфільми можна тут: https://www.youtube.com/watch?v=MiL7GLnsFWQ...
☀ Посібник для батьків «Живі письменники. Як говорити з дітьми про війну та мир» - з описом 40 книжок для дітей різного віку. Це масштабна робота Tania Stus та команди експертів, ГО "Смарт освіта" за підтримки Український інститут книги
В посібнику є статті про терапію читання, підказки - як відповідати на різні складні питання дітей.
Безпосередньо добірка книжок з описами для дітей різного віку: теми, яких торкається твір, опис книги та коментарі від мене.
Є опис 40 книжок і "великий список" з книжками про війну та мир.
Посібник у відкритому доступі. https://bit.ly/3RbDy84
До самого посібника є цикл вебінарів, які супроводжують проєкт і розповідають, на що потрібно звернути увагу при написанні, ілюструванні, створенні, читанні книг на тему війни, втрати, травматичних досвідів. Посилання на вебінари проєкту: https://cutt.ly/9wYVEW41
Матеріали можна передивитись за хештегом:
☀ «Як говорити про російсько-українську війну в школі. Уроки стійкості, боротьби та перемог». Посібник, створений для вчителів, (батьків) - для того, щоб полегшити та поглибити підготовку уроків, класних годин. Я б радила його прочитати всім дорослим - там конкретні знання та відповіді. Він містить докладну історичну частину, пропозиції практичних занять та завдань. Для початкової, середньої, старшої школи окремі блоки ЩО (говорити) і ЯК саме говорити з дітьми. Є коментарі від мене по темах, в яких ми маємо бути уважними (наприклад, є блок про "хвилину мовчання" в школі та багато інших)
Дякую, Ihor Khvorostianyi за запрошення в проєкт і за команду, яку ви зібрали.
Посібник у вільному доступі: bit.ly/3GUcggw.
Я знаю, що створено багато сильних проєктів для дітей на цю тему. Додайте, будь ласка, в коментарі посилання на них.
Обіймаю, Родино ❤ як хочу Перемоги!

P.S. Принагідно нагадую, що росіяни обходять обмеження в монетизації на YouTube.

Немає коментарів:

Дописати коментар