пʼятниця, 2 лютого 2024 р.

Самодопомога

 Florence Centre

🤓 Принцип «Тут і зараз» 🤓
Напевно, що кожен з нас хоч раз у своєму житті чув фразу «потрібно жити тут і зараз». І вона навіть може викликати логічне запитання «Тобто? А де я по-твоєму?». Пропонуємо разом розібратись в чому полягає суть даного принципу.
Термін «Тут і зараз» («тут і тепер») дуже популярний. Він використовується у психодрамі, гештальттерапії, клієнт-центрованій терапії, НЛП. Проте даний принцип важливо використовувати навіть тим, хто не знайомий із суттю усіх цих терапій.
Минуле залишилося позаду – його не змінити, майбутнє ще не настало – його варіанти можуть бути найнеочікуванішими. Все, що ми маємо, – наше сьогодні, поточний момент. Де починається і закінчується наше сьогодення? Ці кордони мінливі і не досить чіткі. Вони однозначно не про життя одним моментом (так можна втратити зв’язок з реальністю, заощадження, здоров’я, родину тощо), а про той відрізок часу, з яким ми працюємо і на який можемо впливати.
Не в наших силах воскресити померлого діда, батька, іншого родича, але ми можемо написати його історію, щоб про нього пам’ятали. Ми можемо запланувати відпустку, та не знаємо, чи все буде так, як мріяли. Проте зараз в наших силах скласти список необхідних речей, маршрут, забронювати готель, подбати про догляд за тваринами і рослинами тощо. Та чим віддаленіше майбутнє, тим менше залежить від нас. Наприклад, ми не можемо сказати, що через 20 років не буде війни чи голода, проте ми можемо подбати про те, щоб завтра у нас на столі була тепла їжа і свіжий хліб.
Теперішнє — це той модус реальності, в якому ми підхоплюємо можливості минулого і перекидаємо їх у майбутнє як завдання, плани... і побоювання теж.
«Живи сьогодні – не думай про завтра» - це однозначно негативне викривлення принципу «тут і зараз». Ми вже писали, що таке трактування може призвести до поганих наслідків. Даний підхід може бути виправданим для дітей, інфантильних дорослих, людей, що мають хворобливе минуле. Однією з провідних ідей даного принципу є те, що досвід, отриманий у минулому, варто проаналізувати сьогодні і в майбутнє з собою взяти найважливіше.
Ми підготували для вас дві прості техніки з гештальт-терапії, які допомагають у підвищенні усвідомленості. Свідомість – це розуміти, що саме ви відчуваєте у кожний конкретний момент часу, помічати свої тілесні відчуття, задоволення чи дискомфорт, емоції та почуття.


Немає коментарів:

Дописати коментар