четвер, 8 лютого 2024 р.

Психогігієна сну

 Viktoria Solovyova

ПСИХОГІГІЄНА СНУ.
Від клієнтів поступає багато скарг на поганий сон та засинання . Пропонуємо рекомендації для покращення сну
1. Протягом дня не дивіться і не слухайте новини, в яких є багато негативної інформації, бо негативно інформація має руйнівний вплив на нашу психіку, нервову систему і стан в цілому, підвищує рівень тривоги і страху. Щоб володіти інформацією, можна переглянути в інтернет-ресурсах будь-що, будь. коли і за будь-який період.
2. Займайтеся тим, що Вам подобається.
3. Організуйте собі окреме робоче місце, якщо Ви працюєте вдома.
4. Ходіть пішки, особливо корисні прогулянки перед сном.
5. Займайтеся спортом у задоволення для підтримки мʼязової системи, яка великою мірою відповідає за нашу імунну систему. Це бажано робити до 17 год, не пізніше.
6. Майте гарні мрії, тобто думайте про те, що викликає у вас приємні емоції, - це допоможе заспокоїтися і стабілізуватися.
7. Не вживайте їжу перед сном. Останній прийом має бути не менше, як за три години до сну. Їжа повинна бути легкою, щоб наш шлунок також був готовий відпочивати, а не працювати.
8. Слухайте музику, яка Вам подобається. Перед сном це має бути легка, спокійна, релакс-музика.
9. За годину до сну приглушіть світло, щоб Ваш мозок охолов і починав засинати.
10. Провітріть добре кімнату, щоб було прохолодно, бо наш мозок, у прямому сенсі, охолоджується при засипанні. Коли в кімнаті задуха, то йому складно відключитися від зовнішніх факторів.
11. За годину до сну вимкніть всі екрани: телевізор, телефон, компʼютер, бо їх світло наш мозок сприймає як денне, що також викликає труднощі при засипанні.
12. Прийміть теплу ванну перед сном.
13. Випийте теплого молока або трав'яного чаю перед сном.
14. Слідкуйте за диханням, воно повинне бути спокійним і усвідомленим. Глибокий вдих і довший видих. Є велика кількість дихальних вправ, які чудово допомагають заспокоїтися і розслабитися. Для якісного сну головне спокій і розслаблення.
15. Медитуйте.
16. Читайте книжки перед сном.
17. Подбайте про зручну постіль і одяг для сну.
18. Заведіть щоденник сну і відзначайте там Вашу нічну та денну діяльність, емоції та почуття. Це дасть можливість спостерігати за динамікою відновлення та осужання.
19. Лягайте спати та прокидайтеся в один і той же час. Навіть, якщо Ви пізно заснули, - прокидайтеся в один і той же час.

Центр психічного здоров'я НаУКМА

Немає коментарів:

Дописати коментар