середа, 28 лютого 2024 р.

Долаємо стрес

 Florence Centre

🤓 Долаємо стрес 🤓
Стрес (від англю «stress» - напруга) – це захисна реакція організму на зовнішні подразники. Для організму насправді байдуже, що саме є причиною стресу, він однаково сильно може відреагувати як на негативні події, так і на позитивні. Смерть чи народження, весілля чи іспит, публічний виступ чи подорож – все це може в однаковій мірі спровокувати викид адреналіну та кортизолу (гормонів стресу) в кров.
Пропонуємо до вашої уваги 6 дієвих порад, як подолати стрес і взяти «все в свої руки».
  1. Здоровий сон. Найпершим і найкращим способом у боротьбі зі стресом, який тільки може бути, це якісний сон. Його запорукою є затемнене приміщення, тиша, зручне ліжко, прохолодне чисте повітря, відсутність сторонніх подразників та думок в голові.
  2. Фізичні навантаження. Під дією стресу м’язи людини ніби кам’яніють, а тіло стає важчим. Тож для того, аби повернути собі контроль над ними, необхідно спочатку примусово напружити всі м’язи, а потім розслабити їх. Гарним способом будуть невеличка фіз. розминка зранку, будь-які фізичні вправи протягом дня чи відвідування спортивного залу або басейну. За даними лікарів, найантистресовіші види спорту – біг і спортивне ходіння. Регулярні прогулянки містом, парком, заміською територією – є найкращим способом знизити рівень стресу і покращити самопочуття.
  3. Збалансоване харчування. Поживні речовини дають організму сили для боротьби не тільки зі стресом. Дбаючи про повноцінне якісне харчування, ми даємо організму можливість працювати на користь, а не розбиратися з наслідками впливу нездорового харчування.
  4. Вправи на дихання. Варто завжди мати «на підхваті» декілька улюблених технік (в тому числі на дихання і заземлення), щоб у хвилину найбільшого хвилювання мати можливість швидко опанувати себе. Це такі вправи, як дихання по квадрату, назвати предмети навколо, що починаються на одну літеру, самообійми, пропуск дихання через все тіло та інші.
  5. Згадати про себе. Часто під час стресу (особливо тривалого і сильного) нам все здається не на часі і «на себе» просто не вистачає сил. Та це хибна думка. В першу чергу варто попіклуватися про себе і свій стан, а вже потім турбуватися про інших. Сплануйте свій тиждень так, щоб обов’язково був час на власні потреби та інтереси: читання, прогулянку, прослуховування музики, хобі, спілкування з рідними та друзями, шопінг тощо. Головне – це має приносити вам задоволення.
  6. Турбота про здоров’я. Сюди можна віднести похід до лікаря, вживання вітамінів, догляд за собою, робота з емоційним станом. Не новина, що погане самопочуття є додатковою причиною стресу і навпаки – стрес може погіршити здоров’я. Тож вчасна профілактика допоможе запобігти погіршенню ситуації.
Не бійтеся звертатися по допомогу. Якщо ви відчуваєте, що щось не так, але не розумієте, що саме турбує – зверніться до фахівця, який допоможе з’ясувати в чому проблема. Іноді один-два візити до психолога чи лікаря можуть замінити місяці переживань та поганого самопочуття.
Бережіть себе і один одного!

Немає коментарів:

Дописати коментар