понеділок, 19 лютого 2024 р.

Флешбек ( як один із можливих симптомів ПТСР)

 Психічне здоров'я для України

⚠️ Для людей з посттравматичним стресовим розладом (ПТСР) одним із найважчих симптомів є флешбеки. Це яскраві та тривожні спогади, коли людина може почуватися або діяти так, ніби травматична подія відбувається знову.

Іноді вони можуть бути схожі на перегляд відео про те, що сталося, іноді виринають повні чи часткові зображення того, що відбулося: звуки, запахи або смаки, пов’язані з травмою. Часом людина може мати фізичні відчуття, наприклад, біль, напругу або емоції, які вона відчувала під час травматичної події.

Флешбеки можуть бути дуже неприємними, але є стратегії, які можуть допомогти запобігти або впоратися з ними.

🟣 Зосередьтеся на своєму диханні. Коли ви налякані, то можете перестати нормально дихати. Повільно вдихніть через ніс і видихніть через рот. Спробуйте порахувати до 4 або 5 під час вдиху та повторіть рахунок під час видиху.

🟣 Використовуйте методи заземлення. Ці техніки включають зосередження на середовищі навколо, використовуючи п’ять органів чуття: звук, дотик, нюх, смак і зір.

🟣 Нагадайте собі, що у вас флешбек. Спробуйте повторити багато разів: «Це спогад. Зараз цього не відбувається. Травматична подія минула».

🟣 Носіть предмет, який нагадує вам про сьогодення. Це може бути, наприклад, брелок, ключі чи ручка.

🟣 Визначте свої тригери. Хоча ви не завжди можете запобігти спогадам, але спробуйте навчитися розпізнавати ситуації, які їх викликають.

🆘 Щоб зменшити флешбеки або повністю їм запобігти, варто звернутися до фахівця психічного здоров’я. Когнітивно-поведінкова терапія та метод десенсибілізації та репроцесуалізації травми рухом очей (EMDR) може допомогти вам впоратися з травматичною подією, яку ви пережили та покращити вашу здатність функціонувати у житті.

Немає коментарів:

Дописати коментар