четвер, 29 лютого 2024 р.

Панічні атаки у безпечній ситуації

 Взаємини

ПАНІЧНІ АТАКИ В БЕЗПЕЧНІЙ СИТУАЦІЇ
🔴 Дівчина прожила в окупації кілька місяців. Виїхала в безпечне місце на території України. І наступного ж дня вперше в житті приходить панічна атака.
🔴 Військовий повертається з фронту на ротацію. Вдома, поруч з сім’єю, всі разом і в безпеці. Панічна атака.
🔴 Забігана мама трьох дітей, коли вони нарешті вклались спати, і можна вперше за день сісти й спокійно випити чаю. Панічна атака.
🔵 Так, сильна тривога може виникати не лише в ситуації реальної небезпеки тут і зараз.
Може виникати не лише від тригерів, які нагадують прожиту минулу небезпеку.
Панічна атака може виникати саме в той момент, коли є безпека та РОЗСЛАБЛЕННЯ. Саме цей спокій тіла може запустити стресову реакцію.
🟠 Так буває після прожитої небезпеки, де була і загрозлива ситуація, і емоція страху. Але також там була необхідність та можливість ДІЯТИ. Мозок розумів де небезпека, що з нею робити, і емоція страху перетворювалась на дію, чим і втримувався баланс організму небезпека-страх-дія-безпека.
🟠 Якщо ж раптом умови змінюються на більш безпечні, то нашій лімбічній системі, яка відповідає за виживання й реакцію бий-біжи, ще важко переорієнтуватися і зрозуміти що "зараз я в безпеці", вона й досі перебуває в стані ПИЛЬНОСТІ й пошуку загрози. І оскільки пріоритет нашого мозку - наше виживання, а не наше щастя, то звісно “щоб перебдєть”, він продовжує шукати небезпеку навіть там де її немає, продовжує виділяти адреналін щоб бути завжди напоготові втекти або битися.
🟠 Таким чином стан розслаблення тіла стає для мозку НЕБЕЗПЕКОЮ, адже якщо я втрачаю пильність, то в небезпечному світі хто зна що може зі мною статися!
🟠 Відтак, стан розслаблення запускає викид адреналіну, і ми помічаємо цю емоцію, не розуміємо звідки вона, адже зараз я в безпеці! і від того зверху ще й накидуємо собі ОСУД за неадекватність, посилюємо бажання НЕ ВІДЧУВАТИ цей страх, що ще більше посилює стресову реакцію.
🟠 І вишенькою на цьому торті стає те, що відчуваючи усю цю тривогу, тіло не бачить потреби ДІЯТИ, адже немає необхідності ні бігти, ні боротися - небезпеки то немає! В результаті, страх не перетворюється на дію, стрес не знаходить ФІЗИЧНОГО виходу, і якщо з ним не працювати - може стати хронічним.
🟢 Сильна тривога після пережитої небезпеки або сильного виснаження - це нормально. Мозок ще потребує часу та досвіду, щоб впевнитися в безпечності нової ситуації.
🟢 Проблема не в панічній атаці, а в нашому ставленні до неї. Саме воно може патологізувати цю реакцію й закріпити її. Намагаючись УНИКАТИ сильної тривоги, ще більше ЗАКРІПЛЮЄМО її.
🟢 Замість уникнення - працює стратегія ПРИЙНЯТТЯ емоцій, ПРИСУТНОСТІ й усвідомленості тут і зараз, раціональної оцінки ситуації безпека/небезпека, доступ до власного ресурсу та фізичної активності, робота з некорисними неправдивими думками.
Якщо вам потрібна підтримка в подоланні панічних атак, сильної тривоги, фобій - пишіть в приват Взаємини для запису на індивідуальну психологічну консультацію.
КПТ є доказовим методом у роботі з запитами про тривогу.
Дбайте про себе та своє почуття безпеки ❤.
Авторка: Наталя Біда, психолог КПТ і АСТ.

Немає коментарів:

Дописати коментар