четвер, 18 квітня 2024 р.

Чотири типи горя, про які вам ніхто не сказав

 Чотири типи горя, про які вам ніхто не сказав

Стаття Сари Епштейн – доктора психології, сімейного терапевта з Філадельфії
Слово «горе» зазвичай сприймається виключно як реакція на смерть. Але таке вузьке розуміння не дає змоги охопити весь діапазон людського досвіду, який створює і викликає стан горя.
Ось 4 види горя, які не мають прямого стосунку зі смертю.
1.ВТРАТА САМОІДЕНТИФІКАЦІЇ: ролі або відчуття приналежності
Наприклад:
🔹 Людина, яка переживає розлучення і відчуває втрату від того, що вона більше не «подружжя».
🔹Жінка, яка мала рак грудей і переживає відчуття втрати частини себе через подвійну мастектомію.
🔹Батьки дорослих дітей, які переживають синдром «порожнього гнізда», втрату ролі батьків у її прямому розумінні.
🔹Людина, яка втратила або змінила роботу і через це переживає втрату професійної самоідентифікації.
🔹Людина, яка покинула релігійну спільноту і відчуває втрату приналежності до групи.
▫️Щоразу, коли людина втрачає те, що становило її самоідентифікацію, вона оплакує відчуття втрати себе. Люди тужать за тим, ким вони були раніше, і зрештою їм доводиться творити нову історію свого життя, яка включала би в себе також і цю втрату.
▫️В деяких випадках людина має відчуття, що її обікрали - як у випадку людини, що опинилася перед фактом розлучення, або у разі хвороби, яка вимагає ампутувати частину тіла. Для цих людей горе поглиблюється відчуттям, що вони втратили контроль над ситуацією.
▫️Інші ж люди самі роблять вибір — змінити свою сутність, як це стається у випадку виходу з релігійної групи або при зміні праці (не місця роботи, а виду занять). Хоча ці ситуації виглядають легшими, однак у них люди можуть проходити через горе з двоїстими переживаннями: адже вони самі вирішили покинути те, за чим тужитимуть. Вони можуть вважати, що не мають права сумувати за цією втратою, бо самі прийшли до отакого рішення.
2.ВТРАТА БЕЗПЕКИ: відчуття фізичного, емоційного та психічного благополуччя
Наприклад:
🔹Люди, які зазнали фізичного, емоційного або сексуального насильства, а тепер силкуються почуватися в безпеці у щоденному житті.
🔹Сім’ї, які мають фінансові та житлові проблеми, мають відчуття існування «на межі».
🔹Діти розлучених, які переживають втрату «цілісної» сім’ї.
🔹Члени спільноти, які зіткнулася з насильством у своїй спільноті й почуваються дестабілізованими, у небезпеці.
🔹Людина, яка довідалася про невірність партнера, більше не може відчувати емоційну безпеку в цих стосунках.
▫️На базовому рівні ми очікуємо відчуття безпеки у своїх домівках, спільнотах та стосунках. Втрата відчуття безпеки, чи то фізична (після «вторгнення»),чи емоційна (після зради) може зробити для людини довколишній світ небезпечним місцем.
▫️Симптоми втрати безпеки можуть включати в себе підвищену тривожність навіть за відсутності небезпеки - або ж нечутливість до того, що відбувається довкола (оніміння почуттів). У багатьох людей, особливо тих, що страждають від ПТСР (посттравматичного стресового розладу), нечутливість і гіпертривожність можуть чергуватися навперемін.
▫️Тим, хто зазнав травми, насильства і/або нестабільності, дуже тяжко відновити відчуття внутрішньої безпеки, навіть якщо обставини вже виправилися. Окрім видужання від травми, людині ще треба пережити горе від втрати відчуття безпеки, і навчитися вибудовувати його заново.
3.ВТРАТА АВТОНОМНОСТІ: можливості керувати своїм життям і справами
Наприклад:
🔹Людина, яка горює через втрату фізичних і/або когнітивних здібностей.
🔹Літня людина, яка більше не може потурбуватися сама про себе, і горює над своїм «згасанням».
🔹Людина, яка переживає часи фінансової кризи і втрачає відчуття незалежності, опинившись у ситуації, коли необхідно покладатися на підтримку інших.
▫️Цей вид горя врізається у саму глибину людської потреби управляти своїм тілом і своїм життям. Втрата автономності призводить до горя від втрати почуття контролю і боротьбу за збереження своєї самоідентичності, незалежності. Такі люди мають завдання відгорювати свої втрати і переосмислити себе заново, хто вони є перед лицем цих обмежень.
4.ВТРАТА МРІЙ АБО ОЧІКУВАНЬ: боротьба з нездійсненним
Наприклад:
🔹Людина/пара, яка зіткнулася з безпліддям.
🔹Студент-відмінник, який намагається знайти собі місце у «реальному світі».
🔹Людина, чиє кар’єрне сходження не відповідає її власним очікуванням.
🔹Людина, чия спільнота раптом зробила поворот у напрямку, з яким вона не погоджується.
▫️Цей тип переживань (він є горем, якщо становить велику втрату для особистості) характеризується глибокою дезорієнтацією. Переважна більшість людей живуть із відчуттям, що ми знаємо, як цей світ побудований, і як він функціонуватиме надалі. Коли життєві події розбивають наші очікування, людина може мати глибоке відчуття горя і несправедливості.
▫️Вийти заміж і не отримати сімейного щастя, люблячого чоловіка, слухняних здорових дітей — це втрата очікувань, яка для душі є горем. Людина часто живе постійно порівнюючи себе з іншими. Несподівані зрушення у своїй стабільній групі можуть призвести до втрати знайомої реальності й нерозуміння, як цей світ узагалі влаштований.
🔵 ПОВЕРНУТИ СЛОВУ «ГОРЕ» НАЛЕЖНЕ ЙОМУ МІСЦЕ
Втрата самоідентифікації, безпеки, автономності чи очікувань — це реальні втрати, які вимагають, щоб їх прожили як горе. Відгорювали. Час скорботи і жалоба за втраченим можуть допомогти нам пройти через момент або період хаосу з тією лагідністю до себе, яку ми виявляємо до іншої людини у скорботі.
Той, хто переживає скорботу, має право на гнів, смуток, заціпеніння, дезорієнтацію, а також на нелінійне зцілення (з поверненнями хвиль болю). У той час як одні люди переживають свої невдачі і трагедії у горі та скорботі, іншим чомусь «відмовлено» у праві плакати над своїм особистим горем. Тому психолог дає нам цей дозвіл.
Хай би що чи кого ви втратили — дорогу людину, мрію про сім’ю чи необхідну вам роботу, -
Ви можете горювати.
Ви можете переживати скорботу.
Ваша втрата реальна.
Допис зі сторінки Вікторія Назаревич
Оригінальна стаття: https://www.psychologytoday.com/.../4-types-grief-no-one...

Немає коментарів:

Дописати коментар