понеділок, 8 квітня 2024 р.

Книга, яка може допомогти батькам почати розмову про складний ментальний стан дорослого

 Світлана Ройз 

Я сьогодні забрала з НП цю книгу. І ми одразу вдома її прочитали. Вона зовсім невеличка за обсягом. Але глибока. Я супервізувала цю книгу, хвилювалась, що іноді була категорична в коментарях і вдячна, що авторка та Olena Rybka до них прислухалися. Я чекала на її вихід. Вона дійсно дуже важлива.
"Моя мама - Гора". Авторка Khrystia Vengryniuk , ілюстраторка Марта Кошулинська. Видавництво Віват. 6+
Ця книжка про хлопчика, що щасливо живе разом з мамою. Але їх життя змінюється. Хлопчика іноді лякає різка зміна маминого настрою, бабуся та дідусь пояснюють йому, що у мами напади тривоги і депресія. Що цьому точно можна допомогти. І мама впорається. Але вона має піти до лікаря. В книзі обережно розповідається про те, що може відчувати людина при панічній атаці. Що таке депресія. Чому дорослий може приймати ліки. А ще - ми говорили з авторкою про те, як важливо закласти думку, що дитина, коли щось відбувається в родині, часто почувається винною. І дитина почує: що вона в цьому точно не винна, що дитина не має брати відповідальності за стан дорослого.
В книзі є кілька красивих ресурсних практик. Та й сама вона - цілком - красива ресурсна практика.
Гора - метафора нашої сили та непохитності, нашої опори. Мама хлопчика повернула собі відчуття Гори всередині. А після читання ми теж пригадаємо про свою силу.
Ми зараз так часто шукаємо слова, як пояснити дитині свій стан - тривоги, пригніченості.
З колегами ми шукаємо шляхи, як боротись зі стигматизацією - страхом та соромом звертатись по допомогу до спеціалістів. Сказати вголос про свій стан.
І я сама так часто кажу дорослим - від того, що ми іноді хворіємо, сумуємо, переживаємо зараз такі емоції, ми не перестаємо бути для наших дітей величезними та надійними Океанами та Горами.
Ця книга про нормалізацію, вразливість, силу та любов. А ще - придивіться до того, як змінюється кольорова гама та образи в ілюстраціях.
Книга має бути в магазинах видавництва Віват.
(Окрема тема - Віват працює і продовжує видавати книги в Харкові. Коли мені приходить посилка з Харкова, довго тримаю її в руках, наче скарб воєнного часу)
Ми - Гори!
Обіймаю, Родино ❤ як хочу Перемоги!


Немає коментарів:

Дописати коментар