середу, 17 квітня 2024 р.

Здатність успішно навчатися - вершина піраміди

 Центр практичної нейропсихології - Одеса

Навчання та пізнання - це природні механізми розвитку мозку. Дитина прагне до нових знань та розвитку, тому її середовище має бути направлене на задоволення цієї потреби. Опора на колишній досвід — вроджена якість мозку.
Піраміда Вільямса і Шеленбергера наочно ілюструє, наскільки все навчання дитини, її інтелект, поведінка залежить від нижніх поверхів і особливо від фундаменту — нервової системи.
Основа і вершина піраміди взаємопов'язані - вершина не може існувати окремо від основи, так само як будівля не може утриматися без міцного фундаменту. Не забезпечивши розвиток дитини на нижніх поверхах, неможливо сформувати навичку, яка знаходиться на верхніх поверхах піраміди.
Мова, мислення, увага, пам'ять - це вищі психічні функції, що перебувають не в основі піраміди, а високо на ній. Розвиток дитини йде знизу нагору.
❗️ Кожен поверх формується на фундаменті попереднього. Щоб піднятися до вершини піраміди, коли дитина буде готова до шкільного навчання, потрібно приділити увагу кожному поверху...
P.S. Розуміння цієї закономірності особливо важливе у період підготовки до вступу в школу.


Немає коментарів:

Дописати коментар