вівторок, 23 квітня 2024 р.

5 ознак, що вам потрібно навчитися керувати своїми емоціями

 

⚡5 ознак, що вам потрібно навчитися керувати своїми емоціями⚡
1️⃣ Ви реагуєте, не замислюючись
У психології є термін «amygdala hijack». Він позначає феномен, при якому частини мозку, що відповідають за емоції, беруть на себе обов'язки, які повинні виконувати ті ділянки, які відповідають за раціональну поведінку. Під час подібних афектів людина перетворюється на тварину і не здатна мислити критично. Вона розмахує руками, кричить, готова кинутися в бійку.
На будь-яку ситуацію можна відреагувати зовсім по-різному. Ви напевно помічали за собою, що ваша реакція на точно таку ж подію тиждень тому і сьогодні відрізнялася разючим чином.
2️⃣Ви відчуваєте себе правим відразу, але неправим - після
Коли ви вийшли з себе, піддалися емоціям, то ваші інстинкти говорять: «Ти маєш рацію, ти абсолютно правий, роби, що відчуваєш». У такі моменти ви дійсно відчуваєте, що маєте рацію. Реакція здається правильною, рух або слово - ідеальними. Образити в такі моменти співрозмовника найлегше, що часто і робиться.
Але ось потім, вже через кілька хвилин, годин або на наступний день, нам нестерпно соромно. Тепер здається, що реакція була занадто неадекватною, що можна було обмежитися підвищенням голосу або доганою. Ми відчуваємо себе жахливо і хочемо повернути час назад. Але не можемо.
3️⃣Ваші дії завдають шкоди вам самим і людям навколо
Ваш емоційний фон різко змінюється на протязі дня, або ви часто та дуже емоційно сваритесь з оточуючими.
4️⃣Ви прокручуюте думки вночі і не можете заснути
Одна з причин нічних внутрішніх діалогів: в процесі дня ми несвідомо придушуємо свої емоції і коли лягаємо спати, то вони вилазять назовні. Тому якщо ви помічаєте, що вже кілька ночей думаєте про свої взаємини з босом, ймовірно, вам варто поговорити з ним і висловити свою думку.
5️⃣ Цей цикл повторюється знову і знову
Навіть коли ви робите все можливе для розуміння своїх емоцій, деякі з перерахованих вище пунктів можуть повертатися. Це процес не швидкий.
🧐Що з цим робити?
Подумайте, з якими емоціями вам потрібно попрацювати тут і зараз. Створіть свій список емоцій, що є деструктивними на ваш погляд.

Немає коментарів:

Дописати коментар