понеділок, 1 квітня 2024 р.

Завдання та ігри для дітей з діслексією

 Центр практичної нейропсихології - Одеса

Крім фахівців, включаючи нейропсихолога, успішна корекція дислексії безпосередньо залежить від залучення до процесу батьків.
Один із видів «домашньої роботи» – вправи та ігри, квести, ребуси, настільні ігри. Усі вони мають бути спрямовані на те, щоби розвинути дефіцитарні функції дитини.
Якими можуть бути додаткові заняття?
🔹 Ігри з літерами
▪ Малювання букв. Почніть з тактильної вправи: попросіть дитину заплющити очі і в цей час повільно, але чітко виведіть на її долоні букву. Попросіть по обрисах назвати букву. Починайте з простих літер (О, Х, С, Г) та переходьте до більш складних (Е, Б, К, Ф).
▪ Викреслювання. Надрукуйте на великому аркуші літери алфавіту та дайте його дитині. Попросіть його закреслювати кожну літеру, яку ви вимовляєте.
🔹 Ігри із словами
▪ Слова, що розсипалися. Заздалегідь підготуйте та роздрукуйте на папері знайомі дитині слова. Розріжте кожне слово на склади, перемішайте картки-склади між собою, а потім попросіть дитину скласти слово, що «розсипалося». Наприклад, з «КА-СО-РО» має вийти цікава «СО-РО-КА», а з «ЛІТ-МО-СА» – залізний «СА-МО-ЛІТ».
▪ Гра в слова. На прогулянці завжди розмовляйте з дитиною. Називайте по черзі всі предмети, що зустрічаються на дорозі. Вдома попросіть дитину викласти з літерних кубиків слова, які зустрілися на вашому шляху (для старшого віку – написати в зошиті). "Знайомтеся" з новими словами регулярно, проте не навантажуйте його новою складною лексикою.
▪ М'яч та склади. Візьміть маленький гумовий м'ячик (бажано рельєфний). Просіть дитину читати надруковані слова по складах і одночасно стискати м'ячик у руках. Зверніть увагу, щоб він стискав іграшку всіма пальцями, у тому числі безіменним та мізинцем.
🔹 Вправи з текстом
▪ Читання з половин. Підготуйте якийсь нескладний текст. Потім закрийте нижню половину друкованого рядка лінійкою та попросіть дитину прочитати текст із закритою нижньою половиною. Повторіть те саме із закритою верхньою половиною. Якщо дитині важко, приховайте лише ⅔ рядки.
🔹 Рифмування
Починати можна з простого «рак-мак» і поступово переходити до складніших слів і рим. Гарна ідея – завести спеціальний зошит, куди дитина виписуватиме пари слів.
🔹 Скоромовки
Роздрукуйте на аркуші кілька простих скоромовок. Постійно повторюйте їх із дитиною. Згодом можна попросити збільшувати темп читання, а також читати тихо – голосно (Їла Марина малину, Перекип’яти суп, Всім подобається це куце цуценя).
🔹 Фізичні вправи
Важливо приділяти достатньо уваги фізичним активностям, де задіяні обидві руки та/або ноги одночасно. Будуть доречні спроби навчитися їздити на велосипеді, кататися на ковзанах/роликах, ігри з м'ячем, стрибки на скакалці. Навіть у побуті можна придумати щось корисно-ужиткове та ефективне: наприклад, миття посуду, миття рук, комкання паперу будуть запускати процеси в лівій та правій півкулі одночасно.
▪ Рухові диктанти – ще одна важлива складова домашньої роботи батьків зі своїми дітьми. Починати можна з дуже простих завдань: «Стань за стілець, Стань між столом і диваном, Залізь на крісло», і з часом ускладнювати їх.
🔹 Завдання на увагу
▪ Пазли, мозаїка, конструктори з великою кількістю деталей, вироби своїми руками, ліплення, нитяна графіка – всі ці активності покликані підвищити посидючість дитини, а також натренувати увагу та терпіння до дрібної монотонної роботи.
Конструювання, завжди давайте дитині свободу для її фантазії, проте потім обов'язково просіть виконати завдання згідно з інструкцією, що додається, або зібрати приклад з неї. Таким чином, дитина вчитиметься «читати» задані правила і слідувати їм, а також прокачувати свою креативність.
ВАЖЛИВО❗
- Створіть сприятливу атмосферу для занять. Жодних докорів чи цокань при систематичних помилках. Тільки терпіння та працьовитість.
- Маленька перемога створює великий успіх. Хваліть дитину, завжди намагайтеся знайти і звернути увагу на те, що їй щось вдається.
- Не перевіряйте швидкість читання та не влаштовуйте складних диктантів. Відмовтеся від строгих перевірочних робіт у будь-якому вигляді.
- Якщо ви бачите, що дитині простіше займатись на гаджетах, не відмовляйтеся від сучасних технологій. Знайдіть навчальні ігри та вікторини в Інтернеті, а також завантажуйте тематичні програми.
- Регулярність – один з основних чинників успішної домашньої корекції. Краще займати щодня по 15 хвилин, ніж один раз на тиждень.

Немає коментарів:

Дописати коментар