понеділок, 8 січня 2024 р.

Самодопомога та допомога дітям

 ❗️Ми знову разом з нашими дітьми ховаємось у сховищах і коридорах.

👉Сподіваємось, що взяли з собою теплі речі, перекус і чай в термосі.

👉А ми хочемо нагадати, як важливо намагатися зберігати спокій, підтримувати самих себе і дітей. Тому пропонуємо кілька варіантів.

Психологічні техніки для заспокоєння.

Ваправа на зниження стресу "4 стихії"

Вправа підходить і для дорослих, і для дітей.
Перед початком потрібно оцінити рівень свого стресу за шкалою від 1 до 10.

Зручно сядьте на стілець, випряміть спину та покладіть руки на коліна.

"Земля" 🌍
Поставте ноги на підлогу та відчуйте, як міцно ваші стопи стоять на землі (підлозі). Зверніть увагу на положення тіла, особливо ніг та спини. Дозвольте собі насолодитися відчуттям стійкості та сили, яке виникає від контакту з підлогою.

"Вода" 🌊
Сконцентруйте увагу на слині у роті. Можно уявити улюблений смаколик і відчути, як рот наповнюється слиною. Коли людина перебуває у паніці, у неї пересихає у роті. Виділення слини допомагає розслабитися.

"Повітря" 🌬
Зробіть 4 глибоких та повільних вдохи. Відчуйте, як повільно наповнює повітря живіт та переміщається у груди. Видихайте також повільно, намагаючись видихнути усе повітря з легень. Можна покласти одну руку на живіт, а іншу - на груди, щоб відчути, як вони по черзі підіймаються та опускаються.
Під час паніки дихання часто збивається та прискорюється, глибокі і повільні вдихи та видохи допомагають повернути рівновагу.

"Вогонь" 🔥
Скористайтесь вашою уявою. Уявіть або згадайте місце, людину або заняття, яке наповнить вас відчуттям душевного тепла та впевненістю.

Після завершення знову оцініть свій рівень стресу за шкалою від 1 до 10. Чи стало вам краще?

💙💛Більше вправ, ігор та порад на сторінці⬇️

https://helpchild.org.ua/
#психологічнапідтримка

Вправи для зняття напруги  та подолання  страху

❗️''Обніми себе''
Витягнути праву руку вперед
Прикласти її до лівого плеча
Ліву руку прикласти до правої пахви. Зажати себе міцно, немов би обнімаючи себе.

❗️Вправа ''Метелик''
Зігнути попереду себе дві руки
Роставити пальці на обох кистях рук. Рухати назустріч руки  так, щоб кисті рук зустрілись, а великі пальці зачепились. Ніби крильцями метелика похитати пальцями. Притулити до грудей і хлопати себе, ніби на груди сів метелик.

❗️Вправа ''Дихай''
Глибоко вдихнути повітря і трохи затримати дихання, видихнути.
Повторити це декілька раз (9-10),
при цьому можна стискати і розтискати кулачки рук та піднімаючи при вдиху та опускаючи при видоху плечі.


❗️Вправа'' Знищи свій страх"
Уяви, що це твій страх
(На аркуші листку написати  слово страх), показати його а потім зі злістю  рвати його на як тільки можна більш дрібні кусочки у якусь ємкість, мімікою зображаючи негативні емоції. Потім зібрати їх у кульку показуючи, як ви качаєте кульку у долонях рук, ніби ви конролюєте страх, покатавши її якийсь час у долонях і безжально викинути кудись від себе.

❗️Вправа ''Заземлення".
Показати на очі і дивитися на будь-які предмети, можна на руки свої, ноги, будь-що. Показати на вуха і почути різні  звуки. Показати на ніс і вдихнути  аромат ( квітка, яблуко, волосся  і т.п.) Показати  на рот і скуштувати чи лизнути  щось язиком. Зробити глибокий вдих і видих.

❗️ Вправа ''Намисто'
Взяти намисто (краще з великими намистинками) і перекладати пальцями рук, ніби досліджуючи на дотик їх об'єм, розмір, структуру і т.д.

❗️Вправа ''Долоньки''
Грати з кимось руками, хлопаючи спочатку двома руками, потім по одній чергуючи і т.д.(ладусі).

❗️Вправа''Струшування''
Тіло розслаблене, ноги на ширині плеч, встаємо навшпиньки - вдих та різко опускаємось, стукаючи п'ятами об підлогу - видих. Потім струшуємо з себе увесь негатив (як кіт чи собака струшується), потім руками зробити коло доверху вдихаючи, руки вниз видих - (вимовляємо: пах).
#психологічнапідтримка
Джерело: ТК Підтримай дитину

Немає коментарів:

Дописати коментар