вівторок, 16 січня 2024 р.

Системна турбота про себе

 Психічне здоров'я для України

Війна впливає на наше фізичне і психічне здоров‘я. Тому зараз критично важливо дбати про себе. Клінічна психологиня Надія Браницька радить, як турбуватися про себе системно.
👉 Щодня
відстежуйте, яка навантаження ви в силі взяти на себе, а також плануйте, як ви будете поновлювати енергію. Це може бути дві-три ресурсні справи: кава з улюбленого горнятка, улюблена пісня, прогулянка мальовничою вулицею.
Створіть список занять, які приносять вам задоволення, щоб швидко знаходити те, що допомагає поповнювати ваш ресурс.
👉 Щотижня
знайдіть час для однієї великої улюбленої справи. Це може бути масаж, цікава лекція, зустріч з друзями, фізичні навантаження. Або, навпаки, влаштуйте собі день «нічогонероблення», щоб набиратися фізичних та моральних сил.
👉 Щомісяця
заплануйте масштабніше відновлення. Поїдьте кататися на конях, відвідайте сусіднє місто або ж друзів.
👉 Щороку
організуйте максимальне відновлення. Це може бути тривала поїздка, ретрит з практикою мовчання. Якщо ви одружені та маєте дітей, заплануйте відновлення лише вдвох з вашим партнером. Щорічна відпустка не обов‘язково передбачає подорожі, але цей досвід відновлення має бути винятковим.
🫵 Пам‘ятайте, відсутність бодай короткострокових планів — ще один стресовий фактор для нашого організму. Щоб не погіршувати свій психічний стан та самопочуття, варто вчитися будувати плани, зокрема бодай маленького, але відпочинку.

Немає коментарів:

Дописати коментар