понеділок, 22 січня 2024 р.

Розлучення і діти: як допомогти дитині впоратися з розривом батьків

 Дитячий психолог

Розлучення і діти: як допомогти дитині впоратися з розривом батьків
Євгенія Гайдай
Редакція Promum дізналася, що важливо прояснити в сім'ї і як правильно себе вести з дітьми після розлучення.
Чи залишатися разом через дитину Одна з найбільших помилок батьків - це продовжувати жити разом через дитину. Не варто перебільшувати крихкість дитячої душі. Коли між мамою і татом щось не ладиться, діти завжди це відчувають. Набагато гірше, коли дитина виростає і розуміє, що через неї батьки були не щасливі стільки років. Розлучення не стане трагедією для дитини, якщо вона буде відвідувати психолога. При цьому батьки не повинні скандалити при дітях і маніпулювати один одним з їх допомогою.
Як поговорити з дитиною про розлучення У нашій культурі прийнято співчувати дітям, у яких розлучаються батьки. Більшість журяться, що тепер дитина живе не в повній сім'ї. Практикуючий фахівець Євгенія Гайдай запевняє, що журитися потрібно зовсім з іншого приводу. Часто в цій непростій ситуації батьки ігнорують стан дитини. Адже це саме той випадок, коли її варто відвести до психолога і дати можливість посумувати.
«Одного разу до мене на прийом прийшла мама з сином років семи. Вона почала багато говорити, а потім згадала, що розлучилася недавно з батьком хлопчика. Дитина тут же розплакалась, - розповідає психолог. - Виявилося, вона дізнався про це тільки зараз. Мама не повідомила синові, що батько більше з ними не живе, і щиро здивувалася, що хлопчик так реагує ».
Деякі батьки, швидше за все, не знають, як правильно повідомити дітям про своє рішення. Ось кілька рекомендацій, як це зробити:
- батьки повинні повідомити про своє рішення разом. Так мама і тато залишаються для дитини як і раніше в ролі батьків;
- детально розповісти, які зміни відбудуться в житті дитини: позначити, що буде новим, а що залишиться, як раніше;
- пояснити, наскільки це можливо, про причини розлучення. Діти часто переживають, що самі є причиною розриву між батьками;
- бути готовими до різної реакції дитини, дати їй можливість злитися чи плакати. Не придушувати прояви її почуттів.
Діти не розлучаються з батьками Батьки можуть розлучитися, але діти не розлучаються зі своїми батьками. Наші батьки і матері у нас назавжди. Незважаючи на це батьки часто скаржаться дітям на колишнього партнера, забуваючи, що це мама або тато. Подумайте, як дитині чути погані висловлювання про свого батька від мами і навпаки, і що вона відчуває в цей момент. До розлучення батьків у дітей була певна стабільність, після розлучення їх непорушний світ хитається, тріщить по швах і часом розбивається вщент. Саме тому так важливо позначити дитині, в чому сталість і непохитність її життя. Наприклад, можна сказати, що мама і тато у неї завжди були і є.
Про що потрібно домовитися батькам
Майже неможливо домовитися про все до моменту розлучення, адже в кожній родині свої правила і нюанси. Але важливо розуміти, що чим більше домовленостей і врегульованих питань між батьком і матір'ю, тим легше дитині. Діти часто відчувають себе причиною розлучення. Важливо дати їм зрозуміти, як насправді все відбувається. Дорослі діти можуть самі вибирати, з ким хочуть залишитися жити. Але при цьому часто відчувають почуття провини перед батьком, з яким не живуть. Буває і навпаки, коли дитина приймає рішення залишитися з тим, кого, як їй здається, може більше ранити її переїзд до іншого з батьків. Звести до мінімуму переживання дитини допоможуть домовленості між мамою і татом. Перш ніж повідомляти дітям про своє рішення жити окремо, важливо домовитися про наступне:
- з ким і де буде жити дитина;
- як часто вона буде бачитися з іншим з батьків;
- фінансова сторона;
- виїзд дитини за кордон з одним з батьків;
- хто і за що буде нести відповідальність щодо дитини. Про те, як будуть жити діти після розлучення, найчастіше вирішують дорослі. Природно, якщо батько весь час на роботі, а у мами більше вільного часу, то, швидше за все, дитина залишиться жити з матір'ю. І хоча думку дитини, звичайно ж, важливо чути, але батьки виберуть те, що зручніше їм, з огляду на зайнятість і спосіб життя.
Як категорично не можна діяти по відношенню до дитини
Буває і так, що дитина стає засобом маніпуляції з боку мами або тата. Тут хочеться застерегти батьків від таких помилок:
1. Не кажіть дитині погано про її батька або матір. Дозвольте дітям самостійно зробити висновок про те, хто є хто насправді. Уявіть, як ви будете себе відчувати, якщо хтось буде погано говорити про ваших батьків.
2. Не маніпулюйте дитиною, наприклад: «Не будеш давати грошей - не побачиш сина». Коли діти маленькі, їх мало цікавить, хто за що платить. А спілкування з батьками важливе. Винятком можуть бути випадки, коли спільне дозвілля завдає шкоди дитині (мати п'є, батько б'є дитину);
3. Не змушуйте дітей стримувати свої почуття, якщо вони хочуть плакати і сумувати про те, що батьки більше не разом. Так дитина проживає важку для нього життєву ситуацію, і це нормально.
4. Не обманюйте дитину. Говоріть чесно про своє рішення про розлучення, але при цьому не ображайте другу сторону.
5. Не залишайте дитину одну в своїх переживаннях. Якщо вам важко і ви не можете дати достатньо підтримки дитині, організуйте їй зустріч з психологом. Це важливо.
6. Не включайтеся в маніпуляції дитини. Діти можуть відчувати вашу вразливість і дорікати в тому, що це ви винні в розлученні. Пам'ятайте, винні завжди обидва і вина не лежить тільки на вас. Перестаньте відкуповуватися. У спробах відвернути дитину від сумних думок батьки починають задаровувати її подарунками. Згодом діти розуміють, як цим маніпулювати і викликати жалість до себе. Пам'ятайте, що діти потребують не іграшок, а у вашої уваги.
7. Перестаньте жаліти дитину. Це може перетворити її в жертву. Краще висловити свої почуття: «Я знаю, як тобі важко, що мама більше з нами не живе. Мені дуже шкода, що ти сумуєш ». Помічати те, що відбувається з дитиною, набагато важливіше, ніж постійно жаліти.
Допоміжна література для дітей
Коли батьки важко переживають розлучення і не в силах підтримати свою дитину, на допомогу приходить література. Вона допоможе дитині розібратися, чому батьки більше не разом, як пережити їх сварки. А головне - дитина отримає підтримку і побачить, що вона така не одна. Книгу можна підібрати залежно від віку дитини і ситуації самого розлучення. Герої цих книг - хлопчики і дівчатка різного віку, батьки яких вирішили розійтися. Нижче публікуємо список рекомендованої літератури.
- «Принцеса Анна" Ед Френк
- «Нехай танцюють білі ведмеді» Ульф Старк
- «Принцеси і розбійники» Уте Краузе
- «Моя мама любить художника» Анастасія Маленко
- «Само собою і взагалі» Христина Нестлінгер
- «Дивовижні пригоди Мауліни Шмітт» Фінн-Оле Хайнріх
- «Мандрівка Парку» Кетрін Паттерсон
- «Сестри? No way!» Шівон Паркінсон
Життя дітей після розлучення батьків триває, але яким воно буде, багато в чому залежить від дорослих. Від того, чи зуміють вони домовитися між собою. Ми час від часу переживаємо кризи, депресії, розчарування, але продовжуємо рухатися далі. Діти набагато сильніші, ніж ми думаємо. Вони можуть пережити розлучення і прийняти цей факт, коли батьки, як і раніше, залишаються для них мамою і татом. Неможливо уберегти дітей від усіх негараздів і складних життєвих ситуацій, але можна допомогти їм впоратися з труднощами і не відчувати себе самотньо.


Немає коментарів:

Дописати коментар