середа, 24 січня 2024 р.

Як підтримати людину, що переживає втрату

 Міжнародна асоціація психологів по роботі з горем та тяжкою втратою

Як підтримати людину, що переживає втрату.
Зараз чи не в кожного з нас є знайомі, близькі друзі, колеги, що просто зараз переживають горе через втрату близької людини.
Нас переповнює співчуття, всі наші думки можуть бути зайняті тим, як людина з близького кола переживе цю втрату. Але інколи, опинившись поряд зі згорьованим, ми просто не знаємо, як її підтримати, як висловити своє співчуття так, щоб не завдати їй ще більшого болю.
Ось деякі поради, як співчувати людині, яка переживає втрату:
✧ Будьте терплячими та давайте вибір.
Кожен реагує на втрату по-різному, відчуває свій унікальний спектр емоцій горя та може по-своєму їх проявляти. Не всім потрібно весь час бути поруч з кимось. Інколи скорботний може хотіти, щоб його просто залишили у спокої. Тож, дайте згорьованій людині можливість обрати, що їй зараз потрібно, і терпляче поставтесь до її вибору.
✧ Прийміть емоції скорботного.
Якщо людина, що переживає втрату, готова бути з вами поруч і говорити, почуйте її, її біль і все те, що вона зараз відчуває. Не треба намагатися переключити її на більш позитивні теми або активно переконувати, що ця втрата – не кінець життя, адже для згорьованої людини зараз все саме так.
✧ Допоможіть зберегти зв'язок з померлим.
Часом усі, хто оточує скорботного, уникають при ньому найменшої згадки про померлого, намагаючись таким чином вберегти його від ще більшого болю та страждань. Але скорботному важливо говорити і згадувати, адже в одну мить перервати зв'язок з померлим просто нестерпно. Тож, говоріть і зберігайте спогади разом.
✧ Будьте щирими у співчутті.
Висловлюйте співчуття від щирого серця: «Я співчуваю тобі», «Мені болить разом з тобою», «Я поруч, можеш розраховувати на мене». Ваші слова допоможуть скорботному зрозуміти, що він не сам на сам зі своїм горем, що навколо є люди, які хоч і не можуть відчути все, що відчуває зараз він, але готові підтримати та бути поруч.
✧ Будьте поруч та допомагайте ділом.
Інколи слова непотрібні. Потрібна лише присутність того, хто не буде нав’язливо відволікати розмовами про щось «нейтральне», щоб уникнути гнітючої тиші. Будьте поряд та запропонуйте допомогу у простих побутових справах. Це важливо, адже важкий емоційний стан скорботного впливає і на те, що підтримувати побут стає просто несила.
Кожен йде крізь горе своїм шляхом. Але в ваших силах дати згорьованій людині відчути вашу підтримку на всіх його етапах.

Немає коментарів:

Дописати коментар