вівторок, 22 березня 2022 р.

Сімейна та дитяча психологиня Світлана Ройз про злість, агресію та ненависть

 23 практики, ігри, що допомагають екологічно «відреагувати злість», проявити агресію. Для дітей різного віку. Зараз тема агресії болюча і закономірна.

Всі ігри зібрані для різних "каналів агресії" - голос, зуби, руки, нігті, ноги, живіт, рефлексія - слова. Але у всі ці ігри можна грати, лише якщо ми самі можемо витримати напругу злістю.
1. «Видихнути хмару» - уявити, що вдихнули хмару і видихнути її зі звуком, можна з грозою та блискавкою (ми розкриваємо руки – показуючи, який розмір хмари ми вдихаємо, а на видиху видаємо звук, та зводимо руки, «зменшуємо» розмір хмари, долоні в кінці видиху з'єднуються, мов у хлопку. Можливо, супроводжуємо видих, тупотінням ніг)
2. "Погода" – ми обережно простукуємо подушечками пальців долоні чи тіло дитини– своїми доторками відіграючи - спочатку м'які доторки, немов дитину гладить сонечко і легкий вітер (йдемо -стукаємо - повільно, м'ягенько тихо), потім вітер посилюється починається дощ - починає йти швидше і тупотіти. Дощ посилюється - торкаємося сильніше, злива – ще сильніше простукуємо, гроаз - ураган – ще сильніше, дмухаємо і кричимо, вітер заспокоюється, дощ стихає - поступово йдемо тихіше і повільніше. Закінчуємо «прекрасною погодою». Можна запропонувати, щоб дитина відігравала погоду кроками на місці – розгойдувалася, потім тупотіла ніжками, потім стрибала і кричала (коли грім), потім посміхалася та розслаблено погойдувалася, при «ясній погоді»
3. "Собаки" - "перетворитися" на добрих собачок, що вихляють хвостиками, потім, злих собак, що гарчать один на одного. А потім, знову перетворитися на добрих собак, що принюхуються, та знайомляться
4. «клац-клац» - клацати зубами, ніби від холоду, потім показувати зуби, як мавпочки, показувати зуби і гарчати, як тигри. Перетворитися на людей
5. «РРРРР» – перетягувати тканину, тримаючи в зубах
6. «Докричатись до Місяця»: якщо є можливість проявляти голос в повну силу. уявити, що треба крикнути послання космонавтам чи інопланетянам. (можна кричати з різних кутів кімнати один одному, можна спрямовувати звук «далеко-далеко»)
7. «Плювалки» виплюнути, видути – з трубочки горошину, будь що - в ціль
8. «Лети!» Дути один на одного, як на перо. Дозволити собі дути на дорослого, щоб його «здути» з місця
9. "Товкалки" "Відштовхнути повітряною хвилею" дорослого (партнера з гри) – зробивши відштовхуючи жест руками. Батько «відлітає» від дитини
10. «Подушковий бій» (якщо це доречно в умовах, яких живемо)
11. «Борці сумо» - засунути подушку під футболку і штовхатися, подушка пом'якшуватиме удар
12. Рвати папір і потім зібрати з уривків колаж (будь який образ, можна задати його, можна запропонувати дітям викласти та клеїти щось своє)
13. «Шкрябалки та дпряпалки» – нігтями «прошкрябати» малюнок у тісті, у фользі, у крупі, плівці. У пакет, що закривається, залити фарбу. Дитина подушечками пальців і нігтями прорисовує (дряпає) візерунки
14. боулінг, збивати будь-які предмети (дозволити порушити порядок)
15. «Злий бобер» – придумати злу тварину і поводитися, як, ми припускаємо, може поводитися ця тварина. Потім перетворитися на добру тварину. Потім, у людину
16. «Випустити пазурі» – показати, як тигреня шипить і показує пазурі, коли хоче захиститися. (потім перетворитися на людину)
17. малювати каляки-маляки, стиснувши в кулаку фломастер або олівець
18. «У ціль» – зім'яти в руках папір, потім, як м'ячиком, потрапити в ціль
19. кричати в «мішок для крику», чи стакан, чи в подушку
20. «бодалки – так-ні» (бодатися руками чи головою, говорячи по черзі – так чи ні)
21. люблю – не люблю (говорити один одному – я люблю, коли… я не люблю, коли…
22. радію-злюсь (я злюсь, коли. Я радію, коли)
23. Можна уявити всередині пружину, яка стискається-розтискається і підстрибує всередині, присісти, обіймаючи коліна і розпрямитись, мов пружинка.
покласти руку на живіт, зробити вдих і різкий видих.
Допоміжні думки:
Нам важливо розповісти дитині, що емоція – це сигнал нашого мозку на те, що відбувається. Зараз агресивні прояві закономірні. Сама війна – надагресія.
Злість дітей важлива.
Злість така ж важлива, як і радість, і сум.
Від того, що ми відчуваємо емоцію – ми не добрі та не погані.
Якщо ти злишся - ти не злий. Ти людина, яка зараз злиться.
Іноді, коли агресивність дуже сильна, ми уявляємо, як би все зруйнували, як би когось вдарили або, навіть, вбили. Зараз – наша агресивність природна. Але ми в жодному разі не шкодимо собі та іншим.
Зараз ми маємо право ненавидіти та злитися. Але ми створені не тільки з ненавісті та злості – що в нас ще є? я відчуваю лють до ворогів, але я продовжую відчувати любов до тих, хто мені близький. Я більше - ніж будь яка моя емоція чи прояв.
Сил нам!

Немає коментарів:

Дописати коментар