середу, 16 березня 2022 р.

Використовуйте прийоми арт-терапії

 Наче рука сама малює

Стереотипні та повторюючи зображення в арттерапії як основа вітального процесу

Коли кожного з нас так варварські та безцеремонно вирвали з власного життя, і перемістили в ситуацію глобальних військових дій та руйнування, наша психіка працює на межі адаптаційних можливостей. Для стабілізації стану пропоную використати досвід колег.

А саме однієї із засновниць арттерапії Едіт Крамер, яка перенесла важкі випробовування долі в Другій світовій війні, вижила і знайшла безліч арттерапевтичних методів для стабілізації та відновлення. Вона стверджувала, що сам процес створення мистецтва - вже лікування. Тож, настав час нам брати до рук кому зброю, а кому і пензля.
Сьогодні хочу запропонувати мотиви для малюнків, які стимулюватимуть процес самовідновлення. Це зображення, які мають просту систему повторювання, або їх можна називати стереотипним малюванням.

Яку функцію виконує цей арттерапевтичний процес:
1. Відновлення та відродження, саме так клітинка за клітинкою відновлюється наше тіло
2. Гармонізація нейродиниміки, виконання стереотипних зображень, забезпечують можливість тримати необхідний терапевтичний темп виконання й сприяє діяльності ЦНС
3. Постійне повторення простих зображень чудова та безпечна форма регресу на аркуші паперу, де можна відпустити контролюючі функції
4. Контейнерування ваших складних емоцій, папір все витримає, навіть тоді коли емоції страшні та руйнуючи

Які стратегії таких малюнків можемо пропонувати:

1.Повторення простих геометричних фігур
2. Повторення форм
3. Повторення ліній
4. Повторення штрихів
5. Повторення образів
6. Повторення слів
7. Повторення кольорових образів в різних відтінках

Запропонуйте людині, яка не здатна до когнітивних та ментальних дій намалювати прості повторюючи зображення. Це краще що Ви можете для неї зробити в гострій стадії. Не обмежуйте в часі та матеріалах. Не спрямовуйте до аналізу та пояснень, просто малюйте.

Хочу нагадати, арттерапія - це ліки, які завжди є доступними, тому варто лише обрати вірні складові, пропорції, дозу і чудо відбувається миттєво.

🙏🇺🇦Вірю в Перемогу!
@Вікторія Назаревич 15.03.2022


Немає коментарів:

Дописати коментар