середу, 6 грудня 2023 р.

Родина на порозі втрати. Як підтримати дитину?

 Міжнародна асоціація психологів по роботі з горем та тяжкою втратою

Родина на порозі втрати. Як підтримати дитину?
Інколи ми опиняємося на порозі втрати. Коли хтось із найближчих членів родини є невиліковно хворим або отримав важке поранення на фронті, і лікарі, на превеликий жаль, не можуть гарантувати, що все буде добре, страждає вся сім'я. Але найбільше страждають діти.
Що можна зробити для дитини або підлітка, щоб підтримати та допомогти пройти ці непрості часи:
✧ Навчіть дитину задовольняти свої основні потреби та бути більш самостійною. Вміючи самотужки справлятися з буденними задачами та простими щоденними питаннями, вона не настільки гостро відчуватиме залежність від дорослих, чиї думки наразі зайняті лише тим, як допомогти тому, хто помирає.
✧ Говоріть з дитиною, поступово наново вибудовуючи її систему безпеки. Запевніть її, що не дивлячись на важкі й складні часи, ви – родина, єдиний організм, а отже завжди будете поруч та підтримаєте.
✧ Поговоріть з дитиною про те, що відбувається, що ви відчуваєте та чого боїтеся. Не уникайте розмов, не змінюйте тему, особливо, якщо дитина прагне проговорити, що їй болить та що турбує.
✧ Подивіться в обличчя фактам. Якщо дитина вже достатньо доросла, спробуйте разом розібратися з тим, які є ризики, що залежить від вас, що ви можете зробити. Це може допомогти дитині усвідомити реальну ситуацію, а не уявляти якийсь абстрактний «крах усього».
✧ Усвідомте, що дитині потрібна не тільки ваша, але й соціальна підтримка. Не обмежуйте її спілкування з однолітками через те, що ваша родина опинилася у важкій ситуації. Але й не забувайте, що досвід, якого набула ваша дитина, відрізняється від досвіду однолітків. Тож, її спілкування з друзями в цей період може бути вже не таким безтурботним.
✧ Якщо дитина закривається та не йде на контакт, залучайте її до спілкування через спільні дії: разом сходіть до супермаркету, щось приготуйте або приберіть. Поступово ця причетність дасть дитині відчуття контакту та єднання, і вона знову зблизиться з вами та буде готова говорити і слухати.
Звісно, коли ваша родина очікує на втрату, це неймовірно важко та боляче. І з цього стану звертати увагу на інші проблеми – також майже несила.
Але ми мусимо подбати про власних дітей, підтримати та допомогти їм, щоб вони пройшли через складні часи максимально адаптивно.

Немає коментарів:

Дописати коментар