четвер, 7 грудня 2023 р.

Гра «Сила Усмішки»

 Світлана Ройз 

Ура! У нас прем’єра! Гра «Сила Усмішки» - сьогодні вже в вільному доступі. Це дуже простий за формою, добрий, з одного боку дуже несерйозний, а з другого - глибокий та практичний проєкт. Це одночасно гра для будь-якого віку та терапевтична практика. І практичний інструмент зі знайомства з емоціями та з регуляції емоцій. В цю гру я заклала багато рівнів.
Ідея дуже проста: в грі є шаблони 12 різних усмішок з підписами (щаслива, сумна, поцілункова, впевнена, усмішка вампіра, насмішка, сором’язлива, турботлива…). Шаблони потрібно вирізати, наклеїти на паличку (трубочку, ложку), чи просто підносити до обличчя. «Примірити», подивитись на себе в дзеркало чи зробити селфі, чи підійти до когось з такою «усмішкою», чи надіслати комусь фото, чи позначити так свій настрій при розмові з дітьми, чи запустити флешмоб усмішок у своєму класі, чи з кимось грати і просити вгадати, яка це усмішка, чи підписати та надіслати листівку (вони є в наборі), чи з відповідною інтонацією розповісти вірш, чи запропонувати дитині, що відчуває тривогу, у дошки використати один з шаблонів, чи пригадати, коли була подія, яка викликала таку усмішку. (багато ідей ми пропонуємо в інструкції)
Саме зараз нам так потрібен дозвіл собі усмішки, радості та гри. Коли ми бачимо усмішку (навіть намальовану на шаблоні), у нас починає працювати дзеркальна система і ми усміхаємось у відповідь. Ми починаємо оживлюватись. А за кожною усмішкою стоїть робота мімічних м’язів. Під час переживання стресу наші м’язи спазмуються. Наслідки довготривалого стресу - «травматична маска» - обличчя, що не виражає емоцій. Коли ми впливаємо на тіло – ми одночасно впливаємо і на наш стан - емоційну сферу, і на хід думок і це впливає на нашу поведінку, на наші вибори.
Учені розрізняють 19 основних видів типових порухів м’язами губ (а також очей та брів), які «виражають схильність до сміху». В інструкції є опис мімічних м'язів і пропозиція для їх «оживлення». А своєю чергою мімічні м’язи пов’язані з активністю блукаючого нерву (саме він відповідає за роботу парасимпатичної нервової системи, за можливість розслаблення та відновлення).
Тобто «Сила усмішки» - і весела гра, і мімічна гімнастика, і терапевтичний практикум. і повернення собі можливості дивитись на себе самого чи витримувати погляд інших (якщо ми граємо в парі чи групі), і можливість контакту та близькості, в інструкції є пропозиції – як грати з групами дітей, як грати самим.
Важлива частина проєкту – в наборі є плакат з «колом емоцій», який можна повісити на стіну кімнати, групи садочка чи класу. Для того, щоб діти привчалися усвідомлювати, називати свої різні емоції та стани, і по намальованим на плакаті обличчям розрізняти їх. Свідомо ми демонструємо дитині цілий спектр емоцій, і наголошуємо на тому, що важливі всі. Але ви побачите на плакаті, що ми зробили сектори з радістю та спокоєм більшими, щоб саме зараз вони були ресурсними.
А також в грі є листівки з усмішками – які можна видрукувати, розмалювати, використовувати для себе, чи дарувати і надсилати тим, кому забажаємо.
Завантажити гру - інструкцію, шаблони, плакат, листівки можна тут http://bit.ly/47jDUPl
Вона для всіх - дітей, дорослих, родин, вчителів, вихователів, психологів, ведучих гуртків..

Немає коментарів:

Дописати коментар