вівторок, 26 грудня 2023 р.

Чи захистить дитину від негативних емоцій ваше мовчання?

 Міжнародна асоціація психологів по роботі з горем та тяжкою втратою

Чи захистить дитину від негативних емоцій ваше мовчання?
Коли ми не готуємо дитину до складнощів, не розповідаємо про певні аспекти життя, так би мовити, його «темний бік», це вочевидь не гарантує, що вона ніколи з ними не стикнеться.
Життя довге і воно наповнене не тільки приємними емоціями та подіями, а ще й смутком, болем, розчаруваннями та втратами. І коли дитина в подальшому стикається з чимось, до чого вона не була психологічно підготовленою, це стає для неї трагедією і справжнім випробуванням.
Іноді родина, в якій відбулася втрата, вбачає рятівний шлях у тому, щоб не говорити дитині про смерть рідної людини. Така собі мовчазна змова на благо дитини.
Мама вдає, ніби нічого не сталося, відволікає, знаходить купу відмовок, щоб не відповідати на важкі питання про те, куди подівся тато, дідусь або хтось з рідних, оберігаючи дитину від жорстокого світу.
Але не варто недооцінювати дітей. Звісно, малеча швидко прийме умови вашої гри «в мовчанку», перестане ставити вам важкі питання і, беручи вас за приклад, робитиме вигляд, що все в порядку. Але її питання та розгубленість нікуди не дінуться. Вона залишиться з ними сам на сам.
Без щирих розмов, роз'яснень та підтримки найрідніших втрата, про яку всі мовчать, перетвориться у свідомості дитини на щось страшне і незрозуміле, що не має назви і пояснення. Подивіться на ситуації очима дитини – людина зникає, а всі навколо удають, що так і має бути. Це страшно і нечесно по відношенню до найменших членів родини.
Зрозуміло, що жодна мама не хоче завдавати дитині болю та страждань. Але мовчати про смерть когось з рідних, кого дитина знає і любить, це хибний шлях.
Розмови та пояснення, зрозумілі відповіді на питання дитини, підтримка та увага до її емоцій та почуттів допоможуть малечі сформувати адекватний досвід втрати, зрозуміти, що відбувається навколо неї, що вона відчуває. А ще, вона буде підготовлена, якщо хтось захоче поговорити з нею про того, хто помер. А хтось обов'язково захоче.
Звісно, говорити дитині про смерть близької людини чи ні, – лише ваш вибір. Але зважте на всі «за» і «проти» перед тим, як обрати ту чи іншу стратегію.

Немає коментарів:

Дописати коментар