вівторок, 5 грудня 2023 р.

До всеукраїнської акції «16 днів проти насильства»

 Florence Centre

🤓 До всеукраїнської акції «16 днів проти насильства» 🤓
Щорічно (починаючи з 1991 року) в Україні з 25 листопада до 10 грудня включно проводиться Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства». Мета акції – привернення уваги суспільства до проблем подолання насильства у сім’ї, жорстокого поводження з дітьми, протидії торгівлі людьми та захисту прав жінок.
Окрім насилля, яке принесла війна, домашнє насильство залишається на високому рівні. Порахувати точну кількість випадків досить важко, оскільки частина країни є окупованою, а в іншій частині постійно відбувається рух населення. І, змінюючи місце проживання, люди часто не знають куди звертатися по допомогу, а деякі взагалі не помічають проблем або соромляться про це розповідати. Проте за даними Нацполіції за перші п'ять місяців цього року зареєстрованих випадків насильства на 51% більше, порівняно з тим самим періодом 2022 року. Ці цифри більш як на третину вищі за попередній рекорд 2020 року, який експерти пов’язували з карантинами через пандемію.
Із січня по травень 2023 року поліція зареєструвала 349 355 випадків домашнього насильства, порівняно з 231 244 за той же період у 2022 році та 190 277 за перші п’ять місяців 2021 року.
Як зазначають журналісти з посиланням на експертів, це наслідок стресу, економічних труднощів, безробіття та травм, пов’язаних із повномасштабним вторгненням Росії в Україну.
Спеціалісти припускають, що рівень домашнього насильства і далі буде збільшуватися, особливо після повернення з фронту травмованих українських військових, яким буде необхідне психологічне лікування та підтримка.
В умовах війни особливо зріс рівень психологічного насильства. Воно з’явилося навіть у тих родинах, в яких раніше жодним чином не проявлялося.
Протягом 6 місяців 2023 року на телефон довіри Київського міського Центру гендерної рівності, запобігання та протидії насильству надійшло 6 867 звернень щодо домашнього насильства та стресу, викликаного війною. Про це повідомила заступниця голови КМДА Марина Хонда.
Однак ні війна, ні будь-що інше не може стати виправданням насильству!
Посилання на пізнавальне ТЕСТУВАННЯ щодо визначення особистого рівня обізнаності та розуміння проявів домашнього насильства, а також видів відповідальності за скоєння такого насильства (https://platfor.ma/specials/bye-znachyt-syade-test/).
Куди звертатись у разі домашнього насильства?
  • 102 ― Національна поліція України;
  • 15-47 ― урядова «гаряча лінія» для постраждалих від домашнього насильства;
  • сайт державної «гарячої лінії» 15-47;
  • 116-123 або 0 800 500 335 ― «Ла Страда»;
  • 772 або 0 800 500 225 ― Національна дитяча «гаряча лінія»;
  • мобільні бригади Міністерства соціальної політики в регіонах;
  • денні центри UNFPA;
  • @police_helpbot ― чат-бот у Telegram від МВС.
В Україні діють 304 мобільні бригади соціально-психологічної допомоги постраждалим від домашнього насильства та насильства за ознакою статі, а також 10 денних центрів для перебування постраждалих від насильства.





 

Немає коментарів:

Дописати коментар