середу, 11 травня 2022 р.

Флешбеки (продовження)

 Психологія здоров’я Health Psychology

Частина 2
Минулого ми розповідали про флешбеки. Сьогодні розповімо про деякі способи допомоги собі, за їх виникнення.
✔️ Необхідно зупинитися в моменті "тут і зараз" та помітити реальність. Зараз Ви точно не в минулому, зараз Ви в іншому місці та в іншій ситуації.
✔️ Сказати собі: "Це спогад, зараз всього цього насправді немає".
✔️ Зробити техніку "заземлення": огляньтеся та назвіть 5 предметів навколо себе; назвіть 4 тілесні відчуття, які відчуваєте зараз; назвіть 3 звуки, які чуєте; згадайте два улюблені смаки і опишіть їх; скажіть щось приємне про себе.
✔️ При необхідності, можна продовжити "заземлятися": торкатися руками навколишніх предметів, відчувати які вони на дотик, описувати їх.
✔️ Глибоко та повільно дихати. Для цього покладіть одну руку на грудну клітку, а другу на живіт. При вдиху грудна клітка повинна стискатися і опускатися, а живіт надуватися. При видиху грудна клітка має підніматися, а живіт притягуватися до хребта.
✔️ Після цього можна зробити щось, що занурює Вас у відчуття комфорту.
Після завершення флешбеку буде корисним дати собі відпочинок, випити безалкогольний теплий напій та поговорити з кимось про це (при бажанні).
Якщо у Вас є флешбеки, то краще розповісти про це близьким. Так вони більше розумітимуть Вас і знатимуть, як саме можуть допомогти. Також варто звернутися до фахівця, щоб отримувати професійну допомогу.
Бережіть себе!


Немає коментарів:

Дописати коментар