неділю, 15 травня 2022 р.

Психологічна допомогалочка при стресі для дорослих

 Юлия Нагорская

Психологічна допомогалочка при стресі для дорослих! #день24
Рубрика психологічної допомогалочки триває і сьогодні пропоную ще трохи поговорити про емоції, та як Вони впливають на наш психологічний та фізичний стан!?
Хочу нагадати, що зараз :
1. Немає хороших або поганих емоцій, вони є ЗАРАЗ і це нормально відповідно ситуації! Важливо знаходити спосіб проживати їх, а ні замикати та блокувати! Пам'ятайте усі інтенсивні емоції, які не проживаємо можуть переходити в психосоматичну реакцію тіла!!! Тому малюйте, проговорюйте, співайте, прибирайте, кричіть, рухайтесь або інші знайомі Вам способи самодопомоги проживання емоцій!
2. Коливання настрою - це нормально! НЕ вимагайте та не гнівайтесь на себе за це!! Важливо жити в можливому та своєму темпі життя! Не біжіть, не вимагайте та не перегружайте себе планами!
3. Хвалити себе за кожний крок! Підтримувати теплими словами рідних людей!
4. Згадайте та запишіть свої сильні сторони та зазначте вектор реалізації: допомагати, інформувати, дякувати, працювати, малювати, волонтерити, підбадьорювати, підтримувати, турбуватись або робити те, що вмієте чи заняття Вам подобається! Робіть те, що під силу вам та вашому емоційно- фізичному стану! Не забувайте дбати не тільки про інших, а і про себе!
5. Щодня пів годинки для себе: робіть те що Вам хочеться для себе!!! Це може бути що завгодно: пити ароматний чай, прогулянка, читання улюбленої книжки, слухати класну музику , обійняти або ваш вибір))). Навіть просто полежати, це супер ресурсне заняття! Не знецінюйте свої дії та важливі кроки турботи про себе! Іноді, коли нічого не хочеться, це нормально тому дозволяйте час від часу собі нічого не робити, а потім знаходьте те, що додасть сил та віри в себе!
Пропоную вам прості, але дієві вправи від Світлани Ройз:
( для дорослих та дітей буде корисними)
Це актуально, тому поділюсь цією простою вправою:
"Точка екстреної допомоги під час паніки"
Знайдіть точку між безіменним пальцем та мізинцем і надавіть на неї. Це точка, на яку ми впливаємо, коли стає страшно. Це допомагає заспокоїтися.
Психотерапевтична практика
Простукуйте грудну клітину, з’єднавши руки, наче пташка (зчепити великі пальці, долоні - крила), з періодичністю один удар у секунду, чергуючи руки. А тепер проговоріть про себе чи вголос: “Я впораюся, ситуація справді складна, але я зроблю це”. Ця вправа допомагає повернути серцебиття в нормальний ритм. Тому важливо, щоби був саме один удар на секунду. Якщо робити це частіше, серцебиття пришвидшиться.
Якщо дитина самостійно не може це робити, ритмічно постукайте по її колінах чи плечах зі словами: “Ми впораємося, справді страшно й важко, але подивися, які ми молодці”.
Обов’язкова вправа
Навіть якщо ви забудете про все інше, пам’ятайте про цю вправу. Як тільки з’являється можливість, зробіть “потягушки”, потягніться вверх. До того ж запропонуйте дітям потягуватися. Якщо ви вмієте займатися йогою чи стретчингом, загадайте про це саме зараз.
Пам’ятайте, що неврологи розповідають про понижений та підвищений тонуси. Коли ми в стані стресу, м’язи в спазмі. Нам треба повернути їхній нормальний тонус — саме так ми виходимо зі стану стресу.
Якщо важко, ви перебуваєте в закритому просторі й не можете потягнутися, принаймні потягніть пальці рук, ніг, шию. Це допоможе повернути активність префронтальної кори, щоби думати і швидко реагувати.
Гримаси
Скорчіть гримасу. Уявіть, що ви хочете когось налякати, а ще постарайтеся видати дивний звук. Ця вправа значно серйозніша, ніж здається. Вона не тільки для того, щоби ви розсміялися. У той момент, коли ми рухаємо очима чи залучаємо міміку, впливаємо на черепно-мозкові нерви, які допомагають повернути спокій. Ми охолоджуємо напруженість нашої симпатичної системи. Я впевнена, ця вправа дуже сподобається дітям.
Кондиціонер для перевантаженої нервової системи
Подуйте на великий палець руки. А тепер уявіть, що ви дмухаєте на свічку: короткий вдих, а потім видих. Коли ми перебуваємо у стані стресу, перехоплює дихання. Щоби ввімкнути у роботу парасимпатичну нервову систему, що відповідає за заспокоєння та розслаблення, треба старатися робити видихи довшими, ніж вдихи.
Якщо біля вас є діти, які хвилюються, а у вас є мильні бульбашки, це прекрасно діє. Дмухати на свічки, кульки, мильні кульки, співати — усе допомагає.
Очі в різні боки
Рухайте очима в різні боки: подивіться вверх, униз, прямо, а потім повільно праворуч до упору й затримайте погляд. Потім знову: вперед, ліворуч і затримайте в крайній точці. Тоді — знову прямо.
Ця вправа залучатиме “блукаючий нерв”, аби ми розслабилися. Дітям можна чимось шелестіти, щоби вони на це дивилися й переводили погляд.
Корінець язика
Корінець язика пов’язаний із частиною нервової системи, яка також відповідає за заспокоєння. Висуньте язик у напрямку грудної клітини, а потім зробіть язикову гімнастику. Уявіть, що ваш язик прибирає стелю, потім — стіни й підлогу.
А ще імітуйте полоскання горла.
Я — океан
Уявіть, що ви миттєво виростаєте розміром в океан. Виростаєте величезними, як сонячний промінь чи найвища гора, стаєте дуже високими та широкими по горизонталі та вертикалі. Відчуйте, що за вами — сила вашого роду, країни, військових, знань. Відчуйте, який стан приходить. Буде класно, якщо картинку з океаном ви поставите собі на заставку.
Уявіть: у вас зараз є вибір. Ви можете відчувати себе маленькими склянками води, чого від нас очікують вороги, а можемо відчувати себе величезним океаном, який може вмістити в себе всю тяжкість часу, з якою ми зіштовхнулися.
Спробуйте, перевірено на практиці!
Зараз особливо важливі маленькі ритуали або корисні звички, які Вас заспокоять та подарують ресурсний стан! Тому дуже класно створити сімейну або особисту Коробочку щастя: це знайти коробочку або баночку в яку складами письмові враження за день або маленькі речі, які будуть нагадувати про ресурсні події Вашого життя! Життя триває і кожному з нас потрібна сила та підтримка!
👆Дбайте про себе та своїх близьких! Турбота та підтримка це дуже важливо для кожного з нас! 💌
Знайшла таку наочну шпаргалочку в інтернет- простору, вирішила поділитися з Вами.



Немає коментарів:

Дописати коментар