четвер, 26 травня 2022 р.

Про медіаграмотність та корисний файл

Через зловмисний спам, ми часто не довіряємо навіть достовірним джерелам. Такий собі зворотний бік критичного мислення, коли все ставиш під сумнів, навіть правду.
📌Так сталося, наприклад, із СМС-розсилкою від адресата на ім’я Ukraine, в якій просили розказати власну історію про війну в Україні — свідчення злочинів росії проти свободи і людства.
Тоді в соцмережах почали масово поширювати попередження про те, що ці СМС розсилають «з метою отримання даних», закликали в жодному разі не відкривати лінк, а одразу видаляти.
✔️Насправді це була ініціатива #МояВійна, підтримана Міністерства культури та інформаційної політики, навіть запустили спеціальну платформу для цього https://mywar.mkip.gov.ua/ Докладно про це ми розказували раніше https://bit.ly/3adsLHn
📌Цього разу той самий адресат розіслав інструкцію, як безпечно використовувати свій телефон та залишатися на зв’язку в будь-якій ситуації. Пропонують завантажити файл за посиланням. Очікувано в багатьох людей така пропозиція викликала побоювання, що це якийсь вірус абощо.
✔️Не варто боятися за ним переходити — це дійсно офіційний сайт Держспецзв’язку https://cip.gov.ua/ua/news/r На це вказує доменне ім’я.
За лінком ви знайдете PDF-файл «Як залишатися на зв’язку. Корисний порадник». Серед іншого в ньому ви знайдете відповіді та підказки, як користуватися телефоном, якщо ви потрапили в окупацію, як повідомити про потребу в допомозі, що робити, якщо сигнал в укритті — слабкий або відсутній та інше.

Немає коментарів:

Дописати коментар