вівторок, 8 жовтня 2024 р.

Батькам підлітків

 По той бік новин

🦉 Ні, серед українських дітей НЕ шириться мода вдихати випари побутової хімії. Ні, в 🇺🇦-сегменті інтернету НЕ зростає популярність цього “челенджу”. Ажіотаж викликали публікації в закордонних медіях, бездумно підхоплені українськими журналістами.
📌 Про що йдеться
Нещодавно в англомовних медіях журналісти написали про небезпечне явище, яке називається "гаффінґ" (huffing) чи "хромінґ" (chroming). Ці терміни дещо нові, а от практика – ні.
За хитромудрим словом стоїть звичайне вдихання токсичних випарів побутової хімії: клею, перманентних маркерів, розчинників для фарби, лаку для нігтів, бензину тощо. Це викликає короткочасну ейфорію.
Роблять такі “інгаляції” напряму з торбинки або через тканину. Це може призвести до запаморочення, порушення серцевого ритму, розвитку залежности (токсикоманії), пошкодження мозку, легенів та навіть смерти.
📈 Дослідження
Так от, усі ці публікації в західних ЗМІ почали з’явилися після презентації відповідного дослідження на цьогорічній конференції Американської академії педіатрії, що проходила 28 вересня [1].
Якщо коротко, науковці проаналізували 109 відео з Тік-Ток про гаффінґ. При цьому вони визначали вік і стать авторів роликів, подачу відео, тип та частоту використаної хімії. Усі відео в сумі зібрали 25 705 679 переглядів.
У своїй доповіді науковці наголошують на потенційній небезпеці таких відео — через їх масове поширення молодь починає сприймати цю практику як норму.
🗣 "Тривожить те, що для хромінґу використовують повсякденні предмети, легкодоступні для підлітків. Це означає, що батьки та вчителі мають менше шансів виявити таку поведінку, а отже може зростати ризик формування залежности", – сказала авторка дослідження Кірті Крішна [2].
Дослідники закликали педіатрів говорити про цю проблему з доглядачами за дітьми, а соціяльні мережі — докладати більше зусиль для модерації такого контенту.
Оскільки дослідження поки не опублікували, наразі це все, що відомо. Решта інформації недоступна.
🇺🇦 В Україні
На цю проблему вже відреагував омбудсмен України Дмитро Лубінець [3].
🗣 "Новий смертельний флешмоб шириться серед дітей у соціальних мережах. Діти на камеру вдихають пари побутових токсичних речовин, що може мати серйозні наслідки для здоров’я і життя. Я, як Омбудсман, з метою захисту права дитини на життя та охорону здоров’я звернувся до Національної поліції з проханням відреагувати на ситуацію та вжити всіх необхідних заходів для запобігання поширенню цієї небезпечної тенденції", – написав Лубінець.
Звернімо увагу, що Лубінець цю практику називає флешмобом, що не відповідає дійсності. Слово "флешмоб" не згадувалось у короткому викладі дослідження.
Велика частина українських медій підхопили слова омбудсмена та розбили їх на гучні заголовки на кшталт: "В Україні поширюється небезпечний для підлітків флешмоб".
👉 Ймовірно через те, що Лубінець звернувся до поліції, журналісти зробили хибний висновок, мовляв, він пише про явище в Україні.
❗ Через деякий час у поліції відреагували на такі спотворені заголовки [4].
🗣 "У дописах, які були нещодавно поширені в українських медіа, уся викладена інформація спирається на думку іноземних дослідників, взята з джерела іноземного медіа, та описує таку проблематику підлітків за кордоном. В Україні підрозділами Національної поліції випадків "хромінгу" не зафіксовано, та в українському сегменті інтернету зростання популярності цього челенджу не зафіксовано", – написали на офіційному сайті Національної поліції України.

Немає коментарів:

Дописати коментар