пʼятниця, 4 жовтня 2024 р.

В Україні стає популярною субкультура квадроберів

 По той бік новин

В Україні стає популярною субкультура квадроберів
ШОК! Діти стрибають вулицями в масках тварин, з накладними хвостами. Що ж це коїться таке, людоньки?!
Спокійно! Просто в кожного покоління свої розваги. І якщо ви бачили дітей віком 7-14 років, які якось дивно граються в тваринок, то ви стали свідками того, як в Україні популяризується субкультура квадроберів!
🦉 Допис підготовлено для спецпроєкту з медіяграмотности По той бік новин Kids. Підтримайте нас своїми вподобайками й поширеннями. І підпишіться на нашу дитячу сторінку!😉
Були навіть тривожні дописи, що це, нібито, російський вплив. Але це не так.
✅ Ця субкультура прийшла з Японії. Але про неї українські діти найчастіше дізнаються з “рунету”. Ну бо дорослі і досі толерують споживання їхніми дітьми російського контенту💩
Загалом, ця течія починалась як спорт. Як спорт вона і досі продовжується. Під назвою квадробіку (quadrobics), також відомо як quads [1].
Якщо спрощено, то суть спорту полягає в тому, що ви стрибаєте, ходите, бігаєте на всіх чотирьох [2]. Дуже напевно енерговитратно!
👉 Але тепер квадробіка також активно асоціюється з іншою течією — теріанами (therians) або теріантропами [3].
При чому теріантропи розуміють, що вони не тварини, але відчувають себе такими. Не можна їх повністю ототожнювати з квадроберами.
Теріани тим часом підпадають під іншу субкультуру — азеркіни [4].
👉 Азеркіни — це люди, які… не ідентифікують себе людьми. Або вважають, що вони “не зовсім люди” [5]. І тут ідеться не лише про тварин, але й про мітичних створінь типу ельфів.
У теріанів також є таке поняття як “теріотип” (theriotype) [6]. Це ніби як зв'язок зі звіром всередині.
Наприклад, її теріотип — котик🐈
🙈 Тож якщо ви думали, що тепер найскладніше розібратися, хто хлопчик, а хто дівчинка — то ні.
Якщо дитина не володіє англійською, то, звичайно, вся інформація, яку вона буде шукати про квадроберство, теріанів тощо — це російські канали.
Проте за бажання можна знайти всю необхідну інформацію й українською.
▪️ Ось, наприклад, ця дівчинка розповідає українською, як стрибати на своїх “лапах” [7]. І тут це дійсно не про субкультуру, а більше про гру та активність.
▪️ Отут українською пояснюють про всі ці субкультури [8].
▪️ А на цьому каналі є ідеї для масок [9].
❓ Який з цього можна зробити висновок?
🦉 У кожного покоління свої фішки. І якщо дитині подобається стрибати як котик та ще й майструвати маски - то чому б і ні? Зрештою ми з вами були готами, емо, толкієністами і якось небо на землю не впало.
☝️ Але будь-яка субкультура має свої темні сторони.
Наприклад, існують повідомлення, коли такі “тваринки” поводяться агресивно. От це те, що треба простежити батькам. Можливо, за необхідністю, звернутися до дитячого психолога.
✒ Підготувала Наталка Бушковська


Немає коментарів:

Дописати коментар