пʼятницю, 18 листопада 2022 р.

Про міни-пелюстки (прочитайте, це важливо)

 Я хочу попередити та проінформувати. Бо бачу необізнаність серед військових та ще більшу серед цивільних.

Протипіхотна фугасна міна (ПФМ), розміром з дитячу долонь. Всі типові ТТХ знайдете в інеті за пошуком "ПФМ-1". Я ж розповім про важливе.
Простими словами - вибухівка активується від натискання. Або хтось наступив. Або "невдало" впала. Ворог використовує їх під час своє втечі, щоб сповільнити нас. Так було в Харьковському та Луганському напрямках. Використовує за для ускладнення наступу (Херсон, Донецьк). А також використовує для терору населення - Лисичанськ, Красногорівка, Мар'їнка, Ясинувата, Донецьк.
Всередині вибухова рідина, котра відноситься до пластичної вибухівки (англ. PE) VS6-D або VS-60D. Тут ПЕРША ПІДСТУПНІСТЬ - в залежності від навколишньої температури змінюється зусилля спрацьовування від 4 до 25 кг. Тобто вона може підірватися якщо на неї наступить собака або кішка. А тим паче людина будь якого віку.
ДРУГА ПІДСТУПНІСТЬ - ця специфічна вибухова рідина не використовується більше ні в яких інших вибухових пристроях. Тому службові собаки, підготовлені до пошуку вибухівок/зброї, не помічають її. Зберігається ця міна теж зовсім в інших умовах. Тому у неї не буде характерного запаху мастила для консервування зброї. Встановлюється ця міна дистанційно. Тому в місці її знаходження відсутні будь-які сліди людини. Підсумуючі про сказане - службові собаки не помічають цієї міни. Тому, навіть якщо в вашій місцевості працювали кінологи, ці міни, з великою вірогідністю, можуть бути не знайдені. Хоча є надія на те, що собака вміє шукати запах пороху...
Встановлюються ці міни касетним засобом. Тобто з артилерії або авіації відстрілюється касета (по формі схожа на ракету). Всередині цієї касети від 36 до 72 мін та пороховий вишибний заряд. Коли спрацьовує цей заряд, міни розлітаються з касети. Та на них залишається частинки згорілого пороху. Тому це єдина типова ознака, за якою цю міну може знайти собака. Але підготовка собак з використанням запаху пороху дуже рідкісна. Тому на службових собак тут не слід розраховувати.
Але ТРЕТЯ ПІДСТУПНІСТЬ пов'язана саме з касетами. Міни розлітаються в повітрі в радіусі 20 метрів. Тому якщо побачили одну міну, то поряд десь ще від 35 до 71 міни.
УВАГА ДЛЯ ЦИВІЛЬНИХ! Якщо побачили таку міну, не треба спробувати її обійти. Краще відійдіть від неї тим же шляхом, що прийшли. Повідомте в Поліцію. Та чекайте, на місці, поки не приїдуть правоохоронці.
В залежності від пори року, ці міни мають кольори: зелений (літо/весна), світло-коричневий (весна/осінь) та білий (зима). Що ускладнює візуальний пошук цих мін. Більшість корпусу міни виготовлено з пластику. ЧЕТВЕРТА ПІДСТУПНІСТЬ - погано виявляти міну за допомогою метало-шукачів. Тому навіть якщо в вашому місці працювали сапери, велика вірогідність того, що на газонах, в парку, лісосмузі, огородах та полях, міни залишилися непоміченими. Але наши діти можуть знайти все.
П'ЯТА ПІДСТУПНІСТЬ - міни мають незвичайну форму. Тому є випадки, коли діти вважали їх іграшкою (гелікоптерчиком, бумірангом). Є випадки коли дорослі намагалися покласти таку міну собі в сумку або кишеню.
Це так звана "гуманна" міна. Її призначення не вбити, а зупинити. Ураження має фугасний характер. Тобто сила вибухової хвилі травмує дорослого та підлітка, дитину та тварину вбиває.
УВАГА ДЛЯ ВІЙСЬКОВИХ (ТА ЦИВІЛЬНИХ)! Завжди майте з собою джуга (він же турнікет). Втрата крові - це сама частіша причина загибелі. Маєш вільний час або знаходишся на ППД, відпрацюй накладання джуга як ранкову зарядку або денну розминку. Відпрацьовуй на різних кінцівках та в різних положеннях свого тіла. Хай це стане твоєю сліпою навичкою.
Використання цієї міни переслідує дві цілі. Перша - змусити нас шукати інші шляхи наступу. Друга - викликати у військових страх мін та мотивувати їх відмовлятися працювати у рослинній місцевості.
Використання "протимінного взуття" не врятовує. Протимінний костюм вибухотехніка гарантує йому безпеку тіки якщо він не наступив на міну. Сила вибуху міни здатна відірвати (травмувати) ногу дорослої людини від стопи до коліна. Для дитини або тварини ураження більш критичне, несумісне з життям.
В якості диверсійної роботи одна частина (найтоньша) пелюстка може бути відрізана ножицями. З-за цього міна стає ще меншого розміру. І таку маленьку міну можна підкласти під колеса автівки на стоянках, біля магазинів. Її можна підкласти під чохли на сидіннях автівки, якщо двері не зачинили. Її можна підкласти під килимок біля вхідної двері.
Будьте уважні! Особливо військові в зоні бойових дій та активісти з активною проукраїнською позицією. Обійдіть навколо авто, перевірте колеса, якщо залишали автівку без нагляду. Зачиняйте двері. Дивіться під ноги, коли повертаєтесь до дому. Залишайтеся живими.
Параноя тут повинна носити виправданне загострення. Далеко таку міну везти небезпечно. Вона може вибухнути навіть від стрибка автівки на кочках. Навряд знайдуться такі довбойоби-диверсанти. Але в зонах бойових дій, в звільнених містах та селах треба бути максимально уважними.
Якщо дочитали до цього місця, то крутелики. Тобі завдання - знайди самостійно в інеті як виглядає ця міна. А потім розкажи про це своїм дітям. Це буде закріпленням інформації і +1 добра справа для тих, хто тобі небайдужий. +1 до карми за кожного. Обійняв.
Данило Ів. Довбун

Немає коментарів:

Дописати коментар