четвер, 10 листопада 2022 р.

Допомагаємо дітям знайти себе

 Допомагаємо дітям знайти себе

Авторка — Олена Реуцька

 

Усі ми добре почуваємося, перебуваючи на своєму місці. Досягаючи певних висот. Присвятивши себе улюбленій справі. І всі батьки бажають своїй дитині найкращого майбутнього. Але як бути, якщо дитина не знає, за що взятися, нічим не цікавиться і не хоче вчитися, здобувати нові знання? Як зацікавити дитину навчанням, заняттями?

❗️Звісно,   створити мотивацію. Найпродуктивніша мотивація – внутрішня позитивна. Саме вона є джерелом усіх видатних вчинків, реалізованих проєктів та звершень. Люди, які багато чого досягли в житті та у своїй справі, – це передовсім люди з високою внутрішньою мотивацією.


❤️ Тож найкраще, що ми можемо: зробити так, щоб дитина сама щиро полюбила освітній процес.

📍Можна запропонувати дитині пробні заняття, щоб вона сама і ви також могли зрозуміти, що саме може викликати інтерес у дитини.

📍Особистий приклад – один із найпотужніших способів впливу на дитину. Набагато краще, ніж моралі та нотації. Тому беріть дитину із собою максимально часто, якщо кудись вирушаєте. Відвідуйте улюблені місця разом, залучайте дитину до своїх захоплень, але не наполягайте. У такий спосіб ви покажете, від чого отримуєте задоволення, відкриєте їй / йому вашу модель життя.

📍Якщо в полі зору дитини постійно будуть журнали, книги, музичні інструменти, картини… (мотиваційні предмети), дитина зможе обирати та взаємодіяти з такими предметами.

📍Знайомте дитину з чимось новим, допомагайте навчитися нових видів діяльності.

📍Читайте історії, біографії великих людей. Їхні життєві принципи можуть стати прикладом і надихнути на нові знання та досягнення успіху.

📍Ви можете допомогти підготуватися до занять, налаштуватися на навчання, зробивши разом з дитиною комфортне та зручне робоче місце (з органайзером, стикерами, зі зручним стільцем та відповідним освітленням).

📍Попросіть вашу дитину навчити вас того, що вона дізналася (найкраще ми запам'ятовуємо та розуміємо інформацію, коли намагаємося пояснити її іншій людині).

📍Заохочуйте все позитивне, що потрапляє до кола інтересів дитини. Якщо їй подобаються астрономія та зірки, зводіть її в планетарій, купіть карту зоряного неба та яскраву енциклопедію.

📍Відповідайте на запитання дитини, розповідаючи про все розгорнуто та із задоволенням (якщо знаєте). Або шукайте інформацію та знаходьте відповіді разом. Ви сформуєте в дитини звичку бути допитливою, аналізувати те, що відбувається навколо, мислити критично, ставити запитання собі та іншим.

📍Друзі з секцій та гуртків, однокласники та наставники, старші брати та сестри, приятелі з олімпіад та конкурсів – будь-яка людина, яку поважає дитина, може стати прикладом та зацікавити в навчанні.

📍Хваліть дитину за виявлений інтерес до навчання, творчі рішення та будь-які успіхи. Критика теж потрібна, але не у вигляді оціночних суджень. Ні. Разом проаналізуйте, що вийшло, а що можна виправити та покращити наступного разу.

📍Знати все й про все неможливо. Якщо дитині зовсім нецікава будь-яка дисципліна, то не варто змушувати знати цей предмет ідеально. Достатньо знати мінімум. Краще спрямувати сили на ті дисципліни, які її справді захоплюють. Поглиблений курс з улюбленого предмету може зіграти вирішальну роль під час вибору професійної діяльності.

📍Підтримуйте дитину, коли вона запрошує друзів. Коли ваші двері відчинені для її друзів, це перетворює будинок на найважливіше місце вашого сімейного життя.

Любіть дитину такою, яка вона є. 😍

Джерело

Немає коментарів:

Дописати коментар