понеділок, 7 листопада 2022 р.

Якщо не можете відпустити події

Пишіть про пережиті події, аби висловити свої почуття, думки і переосмислити свій досвід



Після 10 жовтня ситуація в нашій країні ще більше загострилася. Коли ми стикаємося з життєвими викликами, болісними подіями, випробуваннями, нам важливо знайти слова, щоб висловити пережите, почути і зрозуміти себе, «укласти» спогади в нашій пам'яті, зцілити те, що потребує зцілення. Це є важливим і для того, щоб осмислити свій життєвий досвід і винести з нього уроки на майбутнє. 

✔️ Висловлення пережитого на письмі зміцнює психологічну стійкість і веде до особистісного зросту, а після травмуючих подій воно сприяє процесам зцілення та може запобігати розвитку посттравматичного стресового розладу.

Як розпочати?

🔸 Виділіть для письма близько 15 хвилин часу. Бажано тоді, коли ви маєте певний безпечний простір, щоб побути наодинці з собою.

🔸 Ви можете писати будь-де: на папері, у телефоні тощо. Ви можете навіть говорити в диктофон чи вголос – важливий не стільки спосіб, скільки можливість висловити те, що є в глибині душі, знайти слова, аби передати пережиті почуття.

🔸 Прислухайтеся, про що ви хочете писати. Це може бути про сьогоднішній день, про нещодавні болісні події, події з давнього минулого, які потребують уваги, або про важливі для вас теми: стосунки, сенс життя, сприйняття себе, мрії тощо.

🔸 Дозвольте собі писати вільно і щиро. Ви можете зробити з написаним усе, що завгодно: домалювати щось, наклеїти, зберегти або знищити – усе на ваш розсуд.

🔸 Подумайте наостанок: чому ви навчилися зі свого досвіду, що змогли глибше зрозуміти завдяки йому?

▫️ Згодом у вас може сформуватися звичка вести щоденник – а це не тільки про біль. Записуйте також світлі, щасливі спогади, відкриття, мрії, мудрі вислови. Якщо ви відчуєте, що хочете поділитися написаним з іншими, зробіть це як захочете: у розмові, листі чи у формі публікації в соціальних мережах.

❕Пам’ятайте: коли ви пишете, ви не лише висловлюєте себе, але й слухаєте себе. Писати – це будувати стосунки з собою. Тож дозвольте тій частині вас, що несе в собі болісний, емоційний досвід, вільно говорити. А іншій частині – неосудливо, співчутливо слухати і з любов’ю відповідати.

Саме зараз прислухайтеся до себе, про що вам хотілося б розказати, і висловіть усі свої почуття і думки! 🌿

Немає коментарів:

Дописати коментар