понеділок, 28 листопада 2022 р.

Допомогти розвинути концентрацію уваги та подолати неуважність.

 Можливо, дехто з нас останнім часом відчувають, що стали роззявкуватими, забудькуватими та апатичними, погано запам'ятовуємо різну інформацію, імена, особливо номери телефонів та будь-які цифри; стали пропускати повз вуха прохання і втрачаємо нитку розмови. Це буває з низки причин, основна, звичайно, стрес... 🥲

Але це все тимчасові труднощі. Ми можемо впоратися з усім. І кілька конкретних вправ можуть допомогти розвинути концентрацію уваги та подолати  неуважність. 

📍Краще почати з усвідомленого дихання. Сядьте в зручну для вас позу, випроставши спину. Зосередьте увагу на відчуттях того, як ви дихаєте. Відчуйте, як ви вдихаєте холодне повітря, воно потрапляє через ніздрі всередину; відчуйте, як піднімається під час вдиху і опускається під час видиху живіт.

Коли відволікаєтесь на щось, злегка зверніть увагу на дихання. Відразу, можливо, і не вийде концентруватися, але, якщо це повторювати якийсь час, то все, звісно, вийде.

📍Прогулюючись, зосередьтеся на відчуттях під час ходьби: зверніть увагу на ступню правої ноги, відчуйте пальці, підошву. Відчуйте дотик ніг до землі (якщо ходите в приміщенні – торкання ніг з підлогою), відчуття, що виникають від цього дотику. Зосередьтеся на правій руці. Відчуйте пальці, долоню, поверхню кисті, всю кисть. Відчуйте ваше передпліччя, лікоть. Так само відчуйте ліву руку. Відчуйте поперек, спину. Зосередьте увагу на обличчі – ніс, повіки, лоб, щоки, вилиці, підборіддя. Відчуйте дотик вітерця до шкіри обличчя. Дотик теплого сонячного промінчика.

📍Дослухайтеся до звуків природи. Можете це робити скрізь, де б ви не були. Виділіть один із звуків. Прислухайтеся до нього, утримуйте його. У такий спосіб ви одночасно зупинятимете внутрішній діалог і вчитиметеся концентрації.

📍«Рахунок кроків». Хороша ранкова вправа перед початком дня. Завдання – відрахувати кількість кроків від одного об'єкта до іншого. Якщо ви не збилися з рахунку – чудово, отже, ви сконцентровані.

📍Удома чи на роботі допоможе вправа «Биття серця». На чистому аркуші паперу олівцем повільно й плавно ведіть лінію та зосереджуйте всі думки та увагу лише на ній. Щойно ви зловили себе на тому, що відволіклися, – робіть пік нагору, як на кардіограмі, і продовжуйте. Що менше піків на вашій лінії, то кращий рівень концентрації уваги.

❗️Вправи начебто й легкі, але все ж таки потрібне певне тренування.

Навчитися концентрації уваги зараз без емоційної реакції може зайняти деякий час. Але постарайтеся навчитися жити сьогоднішнім, теперішнім. Ніхто не може змінити минуле, але майбутнє ще не настало. І те, що ви робите сьогодні, допоможе уникнути повторення минулих помилок і прокласти шлях до більш успішного майбутнього.

Авторка — Олена Реуцька

Немає коментарів:

Дописати коментар