пʼятницю, 11 листопада 2022 р.

Батькам: 5 найкращих порад «Як зрозуміти психологію дитини?»

 5 найкращих порад «Як зрозуміти психологію дитини?»

📍Спостерігайте. Проявляйте інтерес до дій і потреб вашої дитини. Моніторте дії та емоційні реакції дитини, коли вона грає, їсть, спілкується. Поставте собі кілька простих запитань: 

❓Що моя дитина любить? 

❓Чим вона живе? 

❓Як вона реагує на критику?

❓Наскільки вона товариська?

❓Чи ділиться вона зі мною своїми справами?

Відповідаючи на ці запитання, спробуйте не використовувати оцінювальних суджень. Просто спостерігайте!

📍Якісно проводьте час із дитиною. Дуже важливо, щоб ваша дитина не почувалася самотньою. Ви їй потрібні. Формуйте в неї відчуття, що її люблять. Це стане тим ресурсом, який довгі роки буде її заряджати та підтримувати. Пограйтесь у гру. Сходіть на прогулянку. Відключіть гаджети і просто поспілкуйтесь. Ці прості речі дадуть змогу сформувати довірливі й позитивно забарвлені дитячо-батьківські взаємини. 

📍Дозвольте дитині розповідати історії. Дуже важливо, щоб ваша дитина знала, що вона може в будь-який момент вам щось розповісти і бути почутою. Емоційний спектр дітей є ширшим, ніж у дорослих. Тому дітям дуже потрібно проговорювати свої почуття. І дуже добре, якщо вони будуть це робити з людиною, якій найбільше довіряють, – з вами.

📍Ставте дитині запитання. Важливо, щоб дитина не відчувала від вас критики. Замість того, щоб посварити її за щось, ставте запитання про те, чому вона так вчинила. Завжди дайте можливість дитині відповісти на ваші запитання. 

📍Співпереживайте. Щоб стати ближчими до дитини, спробуйте поставити себе на її місце. Тоді емпатійність вдасться вам краще, а ваша дитина буде вдячною за те, що ви вмієте її проявляти. Це зробить її впевненішою у собі й щасливішою від того, що її розуміють.

📗 Авторка – Світлана Дрібас

Джерело

Немає коментарів:

Дописати коментар