середу, 16 листопада 2022 р.

Якщо ви відчуваєте тривогу, коли ваш близький служить у війську

 Veteran Hub 

🙌 Спільно з ГО Вільний Вибір розповідаємо, чому ок тривожитись за близьких, які зараз на фронті, і як зменшити інтенсивність цих емоцій.
Переживати за близьку людину, яка воює, — це нормально. Ми розуміємо, що на фронті точно є загроза життю, вона висока і захистити свою рідну людину від неї ми не можемо. Тому це спричиняє тривогу, іноді важку та виснажливу. Дії, описані далі, допоможуть зменшити її силу.
🔹 Вибудуй середовище, що підтримує.
Якщо ти знаєш інших людей, які переживають схожий досвід, зберіться і робіть щось разом. Наприклад, готуйте млинці для ярмарку, який збирає донати на ЗСУ. Навіть якщо в цей момент ти не можеш вплинути на обставини своєї близької людини, так ти повертаєш собі контроль над ситуацією та по-своєму наближаєш перемогу.
🔹 Ділись своїми переживаннями.
Обговори з іншими, що вони переживають, що допомагає їм впоратись з тривогою, а що тобі. Дайте кожному висловитись і не змагайтеся за те, чиї способи пережити тривогу правильні або чиї причини для занепокоєння серйозніші.
Також, якщо є можливість, відвідуй онлайн або офлайн семінари і тренінги, які допоможуть краще розуміти свою тривогу і розширити коло навичок для подолання тривоги і стресу. Буде добре, якщо знайдеш собі компанію — це допоможе вам разом зростати у навичках і підтримувати одна одну.
🔹 Додай фізичну активність.
Регулярні заняття спортом будуть на користь, адже вони пом'якшують дію адреналіну і кортизолу. Не перевантажуй себе, двічі-тричі на тиждень займайся у залі, бігай або танцюй. Це позначиться і на фізичному тонусі, і на тому, як ти почуваєшся психологічно.
🔹 Попроси додаткові контакти для зв'язку.
Домовся з близькою людиною, через який час тобі варто хвилюватись, якщо вона не виходить на зв'язок. Попроси інші номери, за якими можна телефонувати у такому випадку. Також попроси номер частини або людини, з якою там треба буде зв’язатися.
🔹 Не можеш впоратись самостійно — звертайся до фахівців.
Іноді нервова система виснажується і це ок. Звернись за консультацією до психолога чи психотерапевта. Якщо супутньо маєш проблеми зі здоров'ям, відвідай сімейного лікаря та отримай медичну допомогу також.
Отримати емоційну підтримку психологів хабу можна з 8 до 22 за номером
📞 067 348 28 68

Немає коментарів:

Дописати коментар