вівторок, 29 листопада 2022 р.

 Усім весело, а мені ні


В країні війна. Ворог посилює психологічні атаки ІПСО та розхитує ментальний стан українців. Звичайно, тут не до веселощів. Але хто володіє інформацією - той володіє світом 😎

Ми зараз тут, щоб нагадати, що одна з базових складових ментального здоров'я - це соціальна взаємодія.

Сподіваємося, ви інколи зустрічаєтеся із друзями або колегами, щоб відволіктися та почути себе краще. Тож сьогодні поговоримо про те, що ж робити, коли всім весело, а мені ні?

Чи знайомий вам такий стан, коли ви знаходитеся в дружній компанії, усі весело проводять час, а ви відчуваєте поглинаючий сум?

Що робити в такій ситуації, коли ви відчуваєте несумісність свого емоційного стану зі станом оточуючих?

Насамперед хочемо зазначити, що бути сумним – це нормально. Враховуючи велику кількість трігерів та випадків з ПТСР зараз це може траплятися частіше, ніж у мирні часи. Це ваш стан, у якому ви перебуваєте зараз. Сум має своє місце і свою причину (або декілька причин). ❗️Його не треба навмисно прибирати, подавляти або ігнорувати.

А ось те, що ви можете зробити в такій ситуації:

🔹 Проговоріть про себе емоції, які ви зараз відчуваєте. Прийміть те, що зараз вони такі, а не інші. Так сталося і це має своє місце.

🔹 Запитайте в себе, чого б вам хотілося зараз або що допомогло б відчути себе краще. Можливо, ви не можете піти додому, але можете попросити когось взяти вас за руку.

🔹 Зверніть увагу на те, що відбувається навколо вас. Де ви зараз знаходитеся? Хто поруч із вами? Спробуйте придивитися до деталей цього місця, на риси обличчя людей, їхні рухи, у що вони вдягнені. Прислухайтеся, про що вони говорять.

🔹 Знайдіть те, що вам було б цікавим там, де ви перебуваєте, бо навіть у ситуації, де ви відчуваєте нудьгу, можна знайти щось цікаве. Можливо, ви перебуваєте в кафе і можете насолодитися їжею, або ви знаходитеся на вулиці і можете погодувати вуличних тварин.

❕Головне те, що вам не треба переключатися на «веселий лад» і спілкуватися з усіма. Так ви швидко втратите сили і точно не отримаєте ніякого задоволення.

Тож у такій ситуації звертайте увагу на те, що діється навколо вас, і обирайте для себе ту активність, що буде оптимальною до вашого самопочуття. Таким чином ви зможете отримати задоволення або принаймні приємні відчуття.

Бережіть себе!


UA MENTAL HELP (https://t.me/UA_MENTAL_HELP) 🌿

Немає коментарів:

Дописати коментар