вівторок, 10 вересня 2024 р.

Для батьків: порноконтент та діти

 Юлія Ярмоленко 

Цього літа батьки найчастіше зверталися до мене з двох причин: дитина дивиться порно і дитина змусила інших дітей займатися сексом (або "мою дитину змусили"). Причому частина історій сталася в Європі, де українські хлопці чинили секснасильство щодо німецьких дітей, і до мами прийшла опіка. Не виключено, що ці ситуації теж пов'язані з доступом до порно.
«Неправильно, що так багато дітей натрапляють на порнографію і дізнаються про секс із принизливих і насильницьких відео». Саме так починається Британський звіт про вплив порно на неповнолітніх.
У звіті зокрема зазначено:
1. Неявний сексконтент на ТБ і в ЗМІ може сприяти більш ранньому сексу
2. Надмірний перегляд порно між 6 і 12 роками підвищує ризик розвитку дисфункціональних поглядів
3. Дорослі використовують порно, щоб підготувати дітей до секснасильства (т.з. грумінг)
4. Порно пов’язане зі збільшенням випадків секснасильства дітей над дітьми
5. Діти повторюють те, що вони бачать у порно
6. Відповіли «так» на твердження: «Порно дало мені уявлення про секс, який я можу спробувати»: 21% 11-12-річних, 39% 13-14-річних, 42% 15-16-річних
7. П’ять досліджень показали, що юнаки, які регулярно дивляться порно, з більшою ймовірністю мали анальний секс з дівчиною, і що дівчата, які бачили порно, також з більшою ймовірністю погоджуються на АС (а це ризики ЗПСШ і нетримання калу)
То що ми можемо з цим зробити?
- Чітке і чесне статеве виховання з боку батьків відповідно до віку. Якщо діти розуміють, що таке близькість і чим вона відрізняється від порно, у них буде менше спокус шукати його
- Встановіть фільтри на всі ґаджети і чіткі правила про час, коли дітям дозволено користуватися інтернетом
- Обговоріть з дітьми наслідки щодо того, якими видами контенту вони можуть ділитися з друзями
- Підтримуйте психічне здоров’я та стосунки, звертайтеся за допомогою до фахівців
Один із варінтів розмови про порнографію із дитиною від 6 до 10 років - читання книжки "Добрі картинки, погані картинки. Як уберегти дітей від порнографії" Крістен А. Джексон.
Це діалог мами із сином про те:
- що таке порнографія
- чому вона викликає залежність і що це таке
- як реагує наш "чуттєвий" і "мислячий" мозок на такий контент
- що варто робити, якщо бачиш порно
Авторка вже вибудувала ваш діалог з дитиною, дала опору і привід для розмов, дискусій. У Крістен також є книга пр порно для дітей від 3 до 6 років (але українською нема), а також сайт, де зібрані дослідження про вплив порно на дітей, корисні поради, цікаві статті (додам в коментарях).
«Коли будете говорити з дітьми про порно, обов’язково згадайте, що всі люди заслуговують на повагу, любов і доброзичливе ставлення. Порнографія - протилежність любові. Вона бере те, що має бути добрим, і перетворює це на щось дуже погане» (с) Крістен А. Джексон






P.S. Авторка допису (експертка із секспросвіти, авторка книг "Малечі про інтимні речі" і "Без маячні про перші місячні") також дала інтерв'ю Еммі Антонюк, перша його половина містить досвід консультування саме батьків із цих питань. Воно є на YouTube.


Немає коментарів:

Дописати коментар