понеділок, 30 вересня 2024 р.

Можна виділити кілька загальних причин жорстокості у дітей:

 Центр практичної нейропсихології - Одеса

Можна виділити кілька загальних причин жорстокості у дітей:
◾ Авторитарне виховання, домашнє насильство. Якщо маленьку людину карали за будь-яку провину, не звертаючи уваги на її почуття, то вона так само ставитиметься до оточуючих.
◾ Дефіцит близькості та любові. Неприйняття дитини породжує у ньому як тривожність так і жорстокість. Дитина просто не вміє любити.
◾ Підвищені вимоги. У гонитві за успіхом батьки не мають жалю до малюка. Дитина росте такою ж.
◾ Постійні конфлікти в сім’ї часто супроводжуються насильством. Навіть якщо дитина є лише спостерігачем, жорстокість сприймається нею як норма.
◾ Вседозволеність та безкарність. Деякі діти ростуть як царі – їм можна все. Якщо при цьому немає внутрішнього контролю, то дитина може поводитися відповідно: “хочу караю, хочу милую”.
◾ Відсутність довіри між дорослими та дитиною. Образи та проблеми можуть накопичуватися, якщо не знаходять виходу. Довірчі стосунки допоможуть вирішити проблему на ранніх стадіях, не чекаючи на психологічний вихід.
◾ Відсутність контролю та корекції поведінки з боку дорослих. Іноді малюкові треба просто пояснити, який вчинок добрий, а який поганий.
◾ Безконтрольний перегляд відео та картинок зі сценами насильства.
◾ Цькування в школі, жорстоке ставлення однолітків до самої дитини чи інших дітей.
◾ Жорстокі діти не завжди виростають у неблагополучних сім’ях. Іноді надмірний контроль та опіка теж можуть призвести до агресивності. Дитина ніби виходить з кокона, правда виходить не метелик, а щось дуже отруйне.
І все-таки коріння жорстокості – це вседозволеність, авторитарність, потурання. Будь-яка крайність може призвести до зародження жорстокості. Дитячу активність та агресивність потрібно перевести у мирне русло (спорт). При цьому важливо вчити дітей співчувати чужому болю.
І головне – любити свою дитину. Любляча і кохана людина не стане жорстокою.


Немає коментарів:

Дописати коментар